Organizatori Besplatne radnje u Omladinskom centru CK13 pozivaju sve sugrađane da im se u ponedeljak, 26. februara od 18 časova pridruže na žur-buvljaku. Građani na buvljak mogu doneti sve što im više nije potrebno (odeća, obuća, knjiga, društvena igra, alat, igračka), a nekome može da zatreba. Po istom principu, sa buvljaka mogu odneti sve što im se svidi, potpuno besplatno.

‘’Sve što je ispravno, upotrebljivo i u dobrom stanju je dobrodošlo. Zbog kapaciteta Besplatne radnje nismo u prilici da smestimo kabaste stvari’’, kažu organizatori akcije.

Prema rečima organizatora, Besplatna radnja u Omladinskom centru CK13 nastala je kao odgovor na sveprisutno štancanje svega, u svim veličinama, bojama, oblicima i materijalima, što rezultira gomilanjem i zatrpavanjem stvari koje će na kraju završiti u kontejnerima, umesto u nečijoj sobi, polici, ormanu.

”U svetu su sve zastupljeniji ovakvi alternativni ekonomski principi, koji nam pokazuju da je moguća humanija ekonomija, zasnovana na solidarnosti, samoodrživosti i najširoj mogućoj dostupnosti’’, navode organizatori.

Ideja o besplatnim radnjama se rodila u zapadnoj Evropi krajem prošlog veka, kada u mnogim zemljama dolazi do smanjenja količine novca koji država izdvaja za najugroženije slojeve stanovništva. Pokretači besplatne radnje dolaze do zaključka da, iako se zemlja ekonomski razvija, raste i broj ljudi koji ne uspevavaju da zadovolje svoje najosnovnije potrebe. Ideja vodilja je da svog suseda ne gledamo kao konkurenta, već da pokušamo da pronađemo načine komuniciranja u društvu koji se ne zasnivaju na profitu.

Osim Besplatne radnje, tu je i Ormarić razmene u dvorištu Crne kuće, koji funkcioniše po istom principu.

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments