Foto: Health, Brain and Neuroscience- CogniFit

Preventivni centar Doma zdravlja “Novi Sad” počinje realizaciju projekta “Put za zdravlje” podržanog od Uprave za zdravstvo Grada Novog Sada sa ciljem prepoznavanja faktora rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, podrškom zdravim stilovima života i podizanjem nivoa svesti o zdravlju kod naših sugrađana.

Za mesec oktobar realizacija projekta “Put za zdravlje” je  petak, 13. oktobar u JGSP Novi Sad od 8 do 11 časova i utorak, 25. oktobar u Gradskoj upravi grada Novog Sada od 8 do 12 časova.

Tih dana, svim zainteresovanim građanima kontrolisaće se visina krvnog pritiska i pulsa, vrednost šećera i holesterola u kapi krvi, meriti telesna težina i izračunati BMI, uraditi EКG monitoring, saturacija krvi kiseonikom pulsnim oksimetrom, pregled mladeža dermoskopom, uraditi skrining audiometriju, pokazati pravilna tehnika samopregleda dojki na torzo simulatoru kao i tehnika za pružanje prve pomoći kod srčanog zastoja.

Vodeći uzrok smrti stanovništva Novog Sada u 2018. godini bile su kardiovaskularne bolesti (bolesti sistema krvotoka) od kojih je umrla skoro svaka druga osoba (48,6 odsto).

Blic/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments