Foto: Pokretnica

U okviru rezidencijalnog programa “Plants AiR“, koji je deo “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, plesna umetnica iz Berlina Nuria Höyng provešće dve nedelje, od 9. septembra u Novom Sadu, radeći sa plesačima sa lokalne scene u prostorijama kulturne stanice Svilara.

Tokom prve nedelje boravka, proces rada biće zatvoren za javnost a u saradnji sa Jelenom Alempijević i Lenom Strützke na kraju ovog dela procesa prikazaće plesni komad “Die Fahrt”, koji su premijerno izvele u Berlinu 2019. a na kom će nastaviti rad tokom rezidencije. Nakon toga gostujuća umetnica, održaće radionicu za plesače i izvođače sa lokalne scene u okviru koje će podeliti metodologiju rada i principe kojima se bavi u svom koreografskom radu.

Opis programa:

Na radionici, radiće se sa kvalitetima lebdenja (tok pokreta, povezanost, produžetak pokreta) i fragmentiranja (frikcija, izolacija, prekidi). Baviće se ovim kvalitetima kroz telo u pokretu, gradeći različite odnose prema sredini koja nas okružuje. Kroz sensacije, opažanje i zamišljanje gradiće polja odnosa koji će kasnije služiti kao osnova za improvizacijske i strukturirane fizičke zadatke. Muzika služi kao glavni izvor energije, sila koja hrani ples i evocira transformaciju.

Radiće se sa sledećim principima:

  • materijalnost i tekstura tela, okruženje i muzika
  • posmatranje, bivanje posmatranim, unutrašnje slike, video i fotografska prisutnost
  • slaganje i otkrivanje percepcije i svesnosti
  • moduliranje vremena i prostora
  • automatska intuicija, usmerena kontrola

Radionica je namenjena plesačima i izvođačima koji imaju interes u radu sa predloženim sadržajem. Program se završava sa javnim prikazivanjem, za sve učesnike zainteresovane da izvode, poslednjeg dana radionice. Radionica je besplatna i održaće se na engleskom jeziku. Prijava za radionicu nije potrebna.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments