Besplatni pregledi kože 13. maja u 49 zdravstvenih ustanova

       

U okviru kampanje Euromelanom, Udruženje dermatovenerologa Srbije, organizuje besplatne preglede građana 13. maja u 24 grada Srbije i u 49 državnih i privatnih zdravstvenih ustanova.

Spisak ustanova u Novom Sadu koje učestvuju u kampanji :

Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatni pregledi kože koji bi omogućili rano otkrivanje raka kože i otkrivanje osoba koji imaju povećan rizik za obolevanje od raka kože. Medijska kampanja Euromelanoma 2019 usmerena je ove godine na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca tako i zaštiti od veštačkih izvora ultravioletnog zračenja, pre svega u solarijumima.

Na inicijativu Udruženja dermatovenerologa Srbije, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, je 17. februara 2019. godine, usvojilo pravilnik o zabrani upotrebe silarijuma pre 18. godine života, a posle 18. godine života, upotreba solarijuma je dozvoljena uz potpisivanje informisanog pristanka, gde su navedeni svi rizici i posledice koji nastaju upotrebom solarijuma.

U Srbiji, Euromelanoma 2018 dan je obeležen 21. maja 2018. godine. Tog dana bili su  organizovani besplatni skrining pregledi u 29 gradova širom Srbije, u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama. Gradovi u kojima će se vršiti pregledi su: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Požarevac, Smederevska palanka, Petrovac na Mlavi, Valjevo,  Užice, Bačka palanka, Zrenjanin, Kikinda, Odžaci, Pančevo, Vršac, Subotica, Vlasotince, Leskovac, Zaječar, Knjaževac, Pirot, Štrpce, Gračanica, Ugljare, Kosovska Mitrovica. Svi zainteresovani mogli su da se prijave za pregled putem interneta, popunjavanjem upitnika koji se i putem telefona.

Tokom 21. maja 2018. godine širom Srbije pregledano je ukupno 1800 građana i detektovano prosečno 10% promena na koži koje su sumnjive na rak kože.

Autor: Euromelanoma/nsuzivo.rs

Komentari: