Foto: Euronews
Sudsko veće Specijalnog kosovskog suda u Hagu izreklo je prvostepene presude za odavanje zaštićenih informacija u predmetu protiv bivšeg predsednika i potpredsednika Udruženja veterana tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

I Haradinaj i Gucati su osuđeni na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 100 evra, prenosi Kosovo onlajn.

Sudsko veće u Specijalnom sudu zaključilo je da su Gucati i Haradinaj počinili delo odavanja zaštićenih informacija, objavljivanjem posebnih dokumenata.

Prema oceni sudskog veća, delo je učinjeno davanjem dokumenata novinarima i podsticanjem na dalje podnošenje sličnih dokumenata.

Čitajući nalaz pretresnog veća, predsedavajući sudija je rekao da su okrivljeni dozvoljavali i delili poverljiva sudska spisa, počinivši krivično delo.

Gucati i Haradinaj su se teretili za krivična dela protiv sprovođenja pravde, odnosno za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvetu i narušavanje tajnosti postupka. Tužilaštvo je tokom suđenja insistiralo na tome da su njih dvojica imali za cilj da naruše ugled Specijalnog suda, te da ometaju njegov rad.

Gucati i Hardinaj su uhapšeni septembra 2020. godine zbog sumnje da su na tri konferencije za štampu neovlašćeno otkrili poverljive sudske informacije. Oni su se izjasnili da nisu krivi, a tokom suđenja su insistirali na stavu da nisu počinili nikakva krivična dela. Specijalizovana veća su opisali kao “jednonacionalni sud” koji “ima za cilj da kazni Albance, dok amnestira zločine koje su počinile srpske vojne i policijske snage na Kosovu”.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments