foto: Pixabay

Po ranije sprovedenoj anketi, nešto manje od 3.000 mališana, čija su oba roditelja radno angažovana, od danas su ponovo u svojim vrtićima, zbog čega je Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo” otvorila 62 objekta, od 70, u Novom Sadu i u prigradskim naseljima.

Vodeći se preporukama Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pripremljena su uputstva za zaposlene za primenu preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja prenosa infekcije koronavirusom.

Zaposleni u PU “Radosno detinjstvo” jutros su prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa dočekali mališane i njihove roditelje od 6 do 8 sati u zaštitnoj opremi, koja podrazumeva rukavice, maske, vizire, a u vrtiće su mogli da uđu samo deca čiji roditelji su priložili potvrdu od poslodavca da su u radnoj obavezi.

U vrtiće su mogli da uđu samo deca čiji roditelji su priložili potvrdu od poslodavca da su u radnoj obavezi.

Roditelji su morali da nose zaštitnu masku i rukavice i izmerena im je telesna temperatura beskontaknim toplomerom, kao i mališanima, nakon čega su prošli kroz posebnu dezobarijeru. Deci su dezinfikovane ruke odgovarajućim sredstvom i nije im dozvoljeno da unose igračke u objekat. Samo roditelj čija deca idu u jaslice, odnosno imaju do tri godine, mogli su da uđu u vrtić, i to jedan po jedan.

Mališani su ušli u provetrene, dezinfikovane i čiste prostorije i sobe, a klima-uređaji se ne koriste, kao ni trpezarije, da ne bi došlo do spajanja većeg broja dece.

U grupama boravi do desetoro dece, a one se međusobno ne mešaju, što znači da će vreme provoditi samo u jednoj sobi dok ne krenu kući. U zavisnosti od vremenskih prilika, mališani će boraviti što je moguće više na otvorenom prostoru, dok su s njima u dve smene isti vaspitači i stručni saradnici.

Osim toga, u dva kruga pokošene su zelene površine u 70 vrtića, te urađen tretman protiv krpelja, da bi dvorišta bila u potpunosti bezbedna za najmlađe.

Izvor: Dnevnik

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments