Bogat program 17. Uhvati film festivala

       

Bogat i raznovrstan program obeležiće 17. Međunarodni filmski festival Uhvati film, koji se održava od 23. do 29. septembra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada u organizaciji KAO Parnas.

Tokom sedam festivalskih dana, publika će potpuno besplatno uživati u  premijernim projekcijama kratkometražnih filmova iz svih krajeva sveta i kvalitetnom pratećem programu koji menja perspektive.

Festival će biti svečano otvoren u ponedeljak, 23. septembra od 18 časova uz druženje sa prijateljima i donatorima. Otvaranje će obeležiti muzički nastup Dražena Stojšina i Stefana Rudakijevića (MuzikaNova), po tekstu Miodraga Petrovića, kao i projekcija prošlogodišnjih nagrađenih filmova “Boria“ i “Lovac na talente“. Publika će moći uživati i u izložbi predmeta od recikliranog papira, čiji su autori korisnici Radnog centra ŠOSO “Milan Petrović“ sa domom učenika.

Prateći program nastavlja se 24. septembra od 18 časova, razgovorom sa povodom: “TI VREDIŠ – gde su, šta rade akteri filmova sa prethodnih Festivala?”. Publika će još jednom pogledati snažne dokumentarne filmove u kojima su učestvovali omiljeni likovi, a zatim direktno  od njih saznati njihove trenutne životne puteve i koliko ih je dokumentovanje sopstvenog života promenilo i unapredilo.

Menjanje perspektiva, Uhvati film nastavlja i 25. septembra od 18 časova. Nakon snažnog performansa Olivere Marić i Tanje Josić “Seks i nasilje: od šest do trideset šest“, nastao po tekstu Marijane Čanak, sledi razgovor: “HAJDE DA NE ĆUTIMO: seksualno nasilje nad ženama sa invaliditetom“. Zajedno sa gostima iz struke, tribina će osvestiti specifičnosti seksualnog nasilja nad ženama sa invaliditetom i istaći odgovornost svih nas da o ovoj važnoj temi govorimo, ne okrećemo glavu pred bilo kojim vidom nasilja i reagujemo.

Okosnica festivala biće sam filmski takmičarski program, koji se održava se od 26. do 29. septembra od 18 časova. Čine ga premijerne projekcije čak 39 filmova iz 18 zemalja sveta, nakon čega slede razgovori sa povodom sa autorima filmova, gostima i publikom. Ove godine na reperotaru su animirani, igrani i dokumentarni filmove, klasičnih i neklasičnih filmskih formata.

 

Svaki pojedinačan filmski dan pratiće tematski razgovor sa povodom:
  • U četvrtak 26.9. biće prikazani filmovi o Evropi, nakon projekcija sledi razgovor sa povodom: “Priča o Evropi“, gde će se govoriti o evropskim vrednostima.
  • U petak, 27. septembra na programu su filmovi iz Rusije i Azije, i razgovor sa povodom: “Kako (zašto) film utiče na nas?“ u okviru kojeg će se sabirati utisci o odgledanim filmovima i govoriti o moći filma da osetimo i promenimo se
  • U subotu, 28. septembra u fokusu su žene sa invaliditetom, a razgovor sa povodom posvećen je temi: “Zašto ženama sa invaliditetom ne trebaju bajke?“
  • U nedelju, 29. septembra, na repertoaru su filmovi koji pomeraju granice nauke i ljudske spoznaje. Razgovor sa povodom stoga je rezervisan za temu: “Zašto nam je teško prihvatiti invaliditet“ u okviru kojeg će se debatovati o (ne)rađanju i usvajanju dece sa invaliditetom, kao i udomljavanja životinja sa invaliditetom

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments