Bogat program za vikend u Galeriji Matice srpske

       

I ovog vikenda u okviru izložbe ”Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti” biće upriličen bogat prateći program, u petak, 24. maja u 19 sati biće održano predavanje “Novosadske kafane – stecišta srpske inteligencije u XIX veku”, hroničara Zorana Kneževa, dok će u subotu, 25. maja, od 11 do 12 i 30 sati biti održana kreativna radionica za decu pod nazivom “Kviz: Đura pita”.

Ciklus kreativnih radionica za decu pod nazivom Đura Jakšić: Slika i piše, za umetnost diše u aprilu i maju organizovan je u okviru izložbe Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti. Pošto se izložbom akcentuje umetničko stvaralaštvo jednog od najvećih srpskih umetnika XIX veka mališani su na šest kreativnih radionica kroz slike, pesme i priče otkrivali kada je Đura Jakšić odlučio da želi da postane slikar, šta je sve bilo potrebno da uradi kako bi svoj san ostvario, zašto je dva puta boravio u Novom Sadu, kako naš grad čuva sećanje na njega, koji poznati lekar i pesnik je bio njegov veliki prijatelj, kao i koje njegove slike nam otkrivaju priče o porodičnom životu, koje značajne istorijske ličnosti je naslikao i ko je bila umetnikova neostvarena ljubav iz mladosti.

Nakon upoznavanja sa životom, ličnošću i delom Đure Jakšića za mališane će u subotu na poslednjoj kreativnoj radionici posvećenoj izložbi Đura Jašić. Između mita i stvarnosti biti organizovan umetnički kviz pod nazivom Đura pita. Кroz pitalice, zagonetke, pesme i slike, deca će nam otkriti koliko i šta su sve naučili o velikom srpskom umetniku Đuri Jakšiću tokom našeg dvomesečenog druženja, dok će u drugom delu radionice jedni drugima napraviti medalje koje ćemo sa zahvalnicama svečano uručiti svim učesnicima kviza i ciklusa radionica posvećenih Đuri Jakšiću.

Radionica je otvorena za svu zainteresovanu decu uzrasta od 5 do 11 godina. Cena ulaznice za radionicu je 150 dinara. Na radionicu možete prijaviti dete putem telefona 0214899017 ili na [email protected]

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments