Novaković u sukobu s policijom

Borisav Novaković, glavni čovek Narodne stranke Vuka Jeremića za Novi Sad i Vojvodinu i bivši predsednik Skupštine grada Novog Sada, osuđen je juče u Opštinskom sudu u Vrbasu na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, zbog ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti.

Ovu informaciju potvrdio je danas i sam Novaković na svom tviter nalogu. U pitanju je incident iz 2018. godine, tokom kog je Novaković pesnicama nasrtao na inspektore i policiju u Vrbasu, pokušavajući da ih zaplaši i da im zabrani da uklone baštu za koju zakupac 11 meseci nije plaćao ugovorene obaveze. Novaković, koji slovi za čoveka s najviše sudskih procesa među političarima, odmah nakon suđenja pokušao je da presudu stavi u politički kontekst i sebe proglasi za političku žrtvu.

Jeremićev potpredsednik pesnicama je nasrtao na inspektore i policiju u Vrbasu, pokušavajući da ih zaplaši i da im zabrani da uklone baštu za koju zakupac 11 meseci nije plaćao zakup.(KTV)

NAPALI POLICIJU

U septembru pre tri godine, Novaković i još sedam osoba privedeni nakon što su se usprotivili rušenju bašte kafića, čiji je neformalni suvlasnik Ognjen Vujičić, član Narodne stranke Vuka Jeremića.

Novaković je tada još uvek bio poslanik Skupštine AP Vojvodine, a svoje nasilje „pravdao“ je time da on na taj način zastupa svoje birače na teritoriji cele Vojvodine.

Inače, kada je u pitanju konkretan slučaj te vašte, vlasnik Vojislav Pavlović (UR Centar Grada) zaključio je ugovor o zakupu javne površine u svrhu postavljanja letnje bašte sa Opštinom Vrbas.

Novaković je u medijima svoje nasilje „pravdao“ time da on na taj način zastupa svoje birače na teritoriji cele Vojvodine (KTV)

Ugovor je zaključen na period od 10. 05. 2017.do 10. 05. 2022. godine. Ugovorom je definisano da se ugovor može raskinuti ako zakupac ne plati zakupninu dva meseca uzastopno. Dana, 18. 07. 2018. godine, opština Vrbas je obavestila zakupca da ima dug u iznosu od 135.695, 29 dinara i da se raskida ugovor. Mesečni zakup za lokal od 175, 45 kvadrata iznosio je 13.090,50 dinara. Iz čega je jasno da zakup nije plaćen 11 meseci, bezmalo godinu dana.

Ognjen Vujičić je u tom momentu bio partner sa Pavlovićem. Pavlović se nije ni pojavljivao, tako da je prilikom intervencije opštinskih organa uz zaštitu policije,  sve orkestrirano od strane Novakovića i opozicije iz Narodne stranke  i Vrbasa, da dođe do incidenta.

PRAVNI EGZIBICIONIZAM

Podsetimo i da je nešto kasnije  Novaković uspeo da izazove još jedan sukob, kada je sa još četiri osobe fizički nasrnuo na člana Izvršnog odbora SNS i direktora JKP “Gradsko zelenilo” u Novom Sadu Miloša Egića. Poznat je i slučaj iz kampanje za gradonačelnika 2004. godine, kada je dobio prijavu zbog prekoračenja brzine.

Novaković je bio prvostepeno osuđen na tri i po godine zatvora zbog slučaja „Bulevar Evropa“ kada je nestalo više od četiri miliona evra

Takođe, Novaković je hapšen zbog sumnji da je učestvovao u malverzacijama za hotel “Holidej in”. A bio je prvostepeno osuđen na tri i po godine zatvora zbog slučaja „Bulevar Evropa“ kada je nestalo više od četiri miliona evra. U martu 2017. godine Specijalni sud u Beogradu osudio ga je na tri i po godine zatvora zbog optužbi da je kao direktor Zavoda za izgradnju grada sa saradnicima zloupotrebio službeni položaj prilikom izgradnje Bulevara Evropa u Novom Sadu.

Zbog pravne gimnastike novosadska javnost nikada nije saznala ko je zaista odgovoran za nestanak više stotina miliona dinara iz budžeta grada na gradnji Bulevara Evrope

On se teretio da je omogućio preduzeću “Borovica transport” da dobije posao na izgradnji Bulevara Evrope, iako su, prema tvrdnjama tužilaštva, znali da ta kompanija ne ispunjava uslove. Kasnije je izveden pravni egzibicionizam, u kom se Specijalni sud pozvao na insitut Ne bis in idem (Ne može se dvaput suditi za isto delo), i odbio da ponovo osudi Novakovića. Specijalni sud se pozvao na presudu Prekršajnog suda kojom je protiv Novakovića zbog zasterelosti obustavljen preršajni postupak za isto delo. Zbog pravne gimnastike reformisanog pravosuđa novosadska javnost nikada nije saznala ko je zaista odgovoran za nestanak više stotina miliona dinara iz budžeta grada.

K.Simić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments