Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Novi Sad je i danas bio mesto susreta regionalnih lidera. Na današnjoj konferenciji Zapadnog Balkana, premijerka Ana Brnabić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev razgovarali su o budućnosti i saradnji zemalja učesnica. 

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je dužnost svih da mladima ponudimo perspektivu drugačije budućnosti, drugačiji region od onog u kojem su neke druge generacije odrasle.

-Svi težimo da što pre uđemo u Evropsku uniju, a sve reforme koje sprovodimo radimo jer u njih verujemo i one će pomoći da se što pre približimo EU. Srbija je tome duboko posvećena, jer to u najboljem interesu građana- navela je premijerka.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Govorivši o zajedničkom regionalnom tržištu, Brnabić je kazala da će ono dovesti do otvaranja novih i bolje plaćenih radnih mesta, gde će domaće kompanije imati niže kamate.

-Ono što nam nedostaje je infrastrukturno povezivanje, koje je preuzeto iz Berlinskog procesa. Za sada smo potpuno spojeni s Hrvatskom i Mađarskom preko koridora 10, a sa Sarajevom će nas spajati auto-put. U Nišu ćemo sutra potpisati ugovor i za auto-put Mira, koji nosi simboličan naziv, jer će spajati Niš i Prištinu- naglasila je.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev nadovezao se na reči premijerke Brnabić i poručio da je bitno da imamo poverenja u institucije, vlast, ali i jedni u druge.

-Naše tržište i privreda su mali, i bilo bi bolje kada bismo se udružili. Tako bi nas i Evropska unija više poštovala. Sve što radimo, radimo zbog budućnosti mladih, kako ne bi otišli u Beč, Varšavu ili neki drugi evropski grad, već ostali u svojoj zemlji- istakao je Zaev.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

EVROPA JE ŽIVA

Aleksandar Simurdić, direktor Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine, podvukao je podatak da je u pandemijskoj 2020. godini više od pola miliona kamiona iskoristilo priliku zelenih koridora i traka, odnosno putovanja i prelaska po pojednostavljenim procedurama, što je doprinelo olakšavanju svakodnevnog života i bržeg dopremanja medicinske opreme i namirnica.

-Podaci su ranije pokazivali da se u regionu godišnje provede više od 26 miliona časova na graničnih prelazima i da su zbog toga gubici transportne zajednice, ali i država, između 250 i 300 miliona. Na ovaj način zelenih koridorima omogućavamo da ušteda dođe bezmalo milijardu evra i da produžetkom zelenih koridora i traka na području Zapadnog Balkana damo jedan snažan impuls trgovini- rekao je Simurdić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naglasio je da projekat Otvorenog Balkana nije zamena za pristupanje Evropskoj uniji.

-Pre nego što su postale zemlje Evropske unije postojala je saradnja između Španije i Portugala, kojom su pokazale da mogu da budu punopravne članice. Što ne bi mogle da sarađuju balkanske države, što ne bi mogle da sarađuju države na ovim prostorima? Ako se stalno vraćamo prošlosti i otvaramo Pandorine kutije od pre 20, 30 ili 130 godina, ne mislim da ćemo daleko otići- izjavio je Vučević na konferenciji za novinare održanoj nakon panela.

Sa konferencije Zapadnog Balkana su odsustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je izostao zbog zdravstvenih problema, a iz kabineta premijera Albanije Edi Rama nisu precizirali razlog otkazivanja dolaska, navode iz organizacije ove konferencije.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments