Pomozimo porodici Tupanjac i humanitarnoj fondaciji “Budi human – Aleksandar Šapić” da prikupi novčana sredstva neophodna za lečenje ćerke Milice rođene 2016. godine.

Milica je rođena u trideset i drugoj nedelji – komplikacije na porođaju dovele su do gubitka kiseonika i reanimacije, pri čemu je pretrpela moždano krvarenje trećeg stepena.

Odmah posle rođenja je prebačena na intenzivnu negu gde je provela trideset i pet dana, posle čega je počela samostalno da diše. Tokom prvih meseci javile su se poteškoće sa hranjenjem, primećen je zaostatak u motoričkom razvoju i problemi sa vidom. Rezultati magnetne rezonance mozga pokazali su višestruka oštećenja, a ubrzo je ustanovljeno i oštećenje očnih nerava, posebno na desnom oku.

Posle Miličinog prvog rođendana dijagnostifikovana joj je cerebralna paraliza. Prognoze su bile neizvesne: usporen motorički razvoj praćen sporijim mentalnim sazrevanjem uz poremećaje pažnje i otežanu socijalizaciju.

Uprkos svim poteškoćama, Milica je vesela i duhovita četvorogodišnja devojčica. Velika je pričalica, stalno smišlja rime i uveseljava svoje roditelje, drugare i terapeute raznim dosetkama. Najviše se raduje knjigama, a sve je više zainteresovana i za komunikaciju sa vršnjacima u vrtiću.

Iako pokazuje veliki potencijal, njen motorički razvoj je veoma usporen. Tokom poslednjih godinu dana, uz intenzivne vežbe, Milica uspeva stabilnije samostalno da sedi i polako usvaja pravilnu šemu puzanja.

Jedina šansa da Milica prohoda je da joj u narednom periodu omogućimo još intenzivnije i raznovrsnije terapije – kontinuirane tretmane u terapeutskim centrima u zemlji i inostranstvu, robotsku neurorehabilitaciju, fizikalne, hipo i hidroterapije, stimulacije vida, logopedske i defektološke tretmane (terapijsko hranjenje). Pred njom su i operacije strabizma, operacije tetiva (fibrotomija) i tretmani matičnim ćelijama, a porodica očekuje i odgovor iz Dečije bolnice u Sent Luisu u kojoj su aplicirali za SDR operaciju.

Sredstva su takođe potrebna i za medicinska i ortopedska pomagala, kontrolne i specijalističke preglede, medicinski potrošni materijal i suplemente, kao i za putne troškove i smeštaj.

Troškovi ovih terapija, operacija i rehabilitacija višestruko prevazilaze porodične finansijske mogućnosti i unapred se zahvaljuju svima koji mogu da pomognu u borbi da Milica napravi prve korake.

  • Upišimo 862 i pošaljimo SMS na 3030
  • Upišimo human862 i pošaljimo SMS na 455
  • 160-6000000732605-60
  • 160600000073292473
  • IBAN: RS35160600000073292473
  • SWIFT/BIC: DBDBRSBG
  • E-doniraj
  • PayPal

Autor: nsuzivo..rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments