foto: Aleksandar Milutinović

Sednica Skupštine grada Novog Sad, posle prekida i pauze u radu, održana je u sredu 29. avgusta, a usvojeno je 36 tačaka dnevnog reda.

Iako je možda najvažnija tačka bila ona koja se odnosila na usvajanje budžeta Grada u periodu od 1. januara do 30. juna tekuće godine, sva pažnja je preusmerena na 35. tačku, koja se odnosila na odluku o podizanju spomenika svim nevinim žrtvama u Novom Sadu 1944. i 1945. godine.

Odbornici Skupštine grada raspravljali su o budžetskoj potrošnji u prvoj polovini ove godine, a na dnevnom redu je bio i izveštaj o poslovanju dva velika gubitaša Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća i SPENS-a za koje se traži rešenje.

U izveštaju o poslovanju SPENS-a za prošlu godinu, navedeno je da je gubitak u prošloj godini premašio 300 miliona dinara, a iako je Grad dao 400 miliona dinara iz budžeta, ukupni gubitak sada iznosi 719 miliona dinara.

Gradonačelnik Miloš Vučević je istakao da ovo nije 1978. godina, kada SPENS nije imao konkurenciju, da danas živimo u kapitalističkom dobu, ali  će Grad nastaviti, koliko god je to moguće, da brine o ovom sportsko – rekreativnom centru.

Vučević je dodao i da su  za njega “tvrđava, Gradska kuća, Vladičanski dvor i slični objekti, simboli grada, a da je SPENS, ipak, po svojoj nameni i izgledu, nešto što može da se menja”.

Pred odbornicima je bilo i nekoliko urbanističkih planova. Između ostalog, planira se gradnja stambenih blokova za pripadnike snaga bezbednosti i atletskog stadiona i dvorane.

“Nekoliko urbanističkih planova je danas na dnevnom redu, kao što je gradnja stanova u naselju Jugovićevo, gde su infrastrukturni radovi u toku”, rekao je Vučević i dodao da možemo očekivati da će izgradnja tih objekata započeti  2019. godine.

Polemika o podizanju spomenika Nevinim žrtvama 1944/45

Skupština je danas razmatrala i predlog o podizanju spomenika Nevinim žrtvama 1944/45, po predlogu Saveza vojvođanskih Mađara, a SRS, DS i Dosta je bilo su i pre sednice najavili da neće podržati podizanje takvog spomenika.

Tokom rasprave javili su se i odbornici SPS i LSV, koji čine deo vladajuće koalicije u gradu, i najavili da ni oni neće podržati podizanje monumenta.

Od odbornika koji su se usprotivili podizanju spomenika je napomenuto i da u predlogu nema ni jedne rečenice koja objašnjava potrebu da se on postavi.

Neki su predložili da se tačka skine sa dnevnog reda i promeni tako da to bude spomenik za sve nevine nastradale od 1941. do 1945. i da natpis ne bude samo na srpskom, mađarskom i nemačkom, nego i hebrejskom i romskom, ali to vlast nije uzela u razmatranje.

Odbornici LSV, SRS i DS su reagovali tako što su rekli da ne mogu da se izjednačavaju komunizam i fašizam i da se u Skupštini Novog Sada radi revizija istorije.

Odbornici SPS su demonstrativno izašli iz sale, a posle glasanja isto su učinili i odbornici DS-a.

Na kraju, na samom glasanju, odluka je usvojena sa 41 glasom odbornika SNS, POKS i SVM, što je tek za dva glasa više od polovine i prvi slučaj u ovom sazivu da vladajuća koalicija nije glasala složno.

Pomenuti spomenik će biti podignut na Limanu.

Skupština je usvojila i izveštaje o radu zdravstvenih ustanova za prošlu godinu.

Izvor: RTV / Tanjug

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
ozaloscena
30/08/2018 11:44

Ako cete da brinete o SPENSU kao i do sad…nemojte ko boga vas molim…
Umesto da se napravi poslovni prostor za gomilu startup IT firmi i investira u lokale za “male” sportove (skvos, sah, badminton, strelicarstvo…) i tako omoguci odlican sportski ugodjaj za poslovne ljude koji sede po ceo dan i rade, vi samo laprdate … u kom veku zivite…?

anti-bot
30/08/2018 20:32
Reply to  ozaloscena

jesi se lepo najela sendvica?

Бранислав
31/08/2018 12:34

Вучевић најгори градоначелник у историји Новог Сада…