Časom u prirodi u Dunavskom parku za učenike trećih razreda OŠ “Đorđe Natošević“ JKP “Gradsko zelenilo“ obeležiće 11. april – Dan zaštite prirode.

Đaci će na času moći da se upoznaju sa osnovnim vrednostima parka koji je spomenik prirode II kategorije.

Program počinje u 11 časova ispred saletle u Dunavskom parku. Nakon obilaska parka sa biolozima, deca će čuti predavanje o značaju očuvanja čovekove okoline i reciklaže otpada. Za tu priliku će biti postavljene reciklažne korpe za otpatke: za PVC ambalažu, za organski i za ambalažni otpad (karton). Posle kratkog predaha i užine u parku, deca će sama imati priliku da razdvajaju otpad u korpe za reciklažu.

Po prirodnim karakteristikama Srbija može da se nazove “Evropa u malom” sa ekosistemima od submediteranskog do subarktičkog tipa, a najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine proglašeni su za zaštićena područja i trenutno ih ima 463, a čine 6,53 % teritorije Srbije.

Dan zaštite prirode, 11. april ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine, kako bi se javnost podsetila na značaj očuvanja prirode Srbije. Tog dana 1949. godine prvi put je ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra – Spomenika prirode “Velika i Mala Ripaljka” u opštini Sokobanja.

Obeležavanje Dana zaštite prirode pomogla je kompanija „Univereksport“.

 

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments