Nastava predmeta “Maternji jezik” na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku, za đake osnovnih škola, počeće da se emituje na Drugom televizijskom programu Radio televizije Vojvodine od ponedeljka, 23. marta.

Časovi će trajati po trideset minuta, a emitovaće se radnim danima od 7.45 do 17.45.

Predavači će biti profesori maternjeg jezika koji predaju u školama.

Takođe, sva predavanja moći će da se prate i na odloženom gledanju na sajtu rtv.rs. Snimanja časova maternjeg jezika rade se po nalogu Ministarstva obrazovanja Republike Srbije, a u saradnji sa Nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Časove mađarskog jezika snimaće kolege iz TV “Panon”. Oni će se, kao i časovi hrvatskog jezika, snimati u Subotici, časovi slovačkog jezika u Bačkom Petrovcu, rusinskog u Ruskom Krsturu, a rumunskog, uz pomoć kolega sa TV “Banat” u Vladimirovcu.

Raspored emitovanja časova Maternjeg jezika biće objavljen na sajtu rtv.rs.

Za Rusine samo maternji jezik na RTV2

U OŠ “Petro Kuzmjak” u ruskom Krsturu rusinska redakcija RTV je danas počela snimanje časova maternjeg jezika u koordinaciji sa Nacionalnim savetom Rusina.

Tanja Arva Plančak, sekretar Nacionalnog saveta Rusina za RTV kaže da je plan snimanja da se danas u krsturskoj školi snimi osam nastavnih jedinica koje će biti emitovane u toku iduće nedelje. Sutra bi takođe bilo snimljeno osam nastavnih jedinica koje će isto biti emitovane sledeće nedelje.

Snima se rusinski jezik za učenike od prvog do osmog razreda i tako će biti emitovani na Radio televiziji Vojvodine u dogovoru sa Ministarstvom prosvete i Radio-televizijom Vojvodine, kao i nacionalnim savetima.

Nažalost nema mogućnosti za emitovanje drugih predmeta, kaže Tanja Arva Plančak. Oni bi mogli biti snimljeni na neki način, ali nema prostora na TV kanalima da se emituju svi predmeti za sve razrede na svim jezicima nacionalnih manjina.

U planu je da se predmeti za učenike nižih razreda emituju ponedeljkom i utorkom, a za učenike viših razreda četvrtkom i petkom, međutim ovo još uvek nije potvrđeno i roditelji i učenici će biti na vreme informisani.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments