Obuke za novosadske lične pratioce realizuju se u Edukativnom centru za razvoj u profesionalnim i radnim veštinama, sprovode ih edukatori sa dugogodišnjim iskustvom u obrazovanju i socijalnoj zaštiti, a sredstva za sprovođenje osam obuka obezbedila je Gradska uprava za privredu.

Lični pratilac je, pored toga što je oslonac deci sa smetnjama u razvoju, velika podrška i njihovim roditeljima, jer mogu da se posvete i drugim aktivnostima, nesmetano obavljaju svoj posao, znajući da je njihovo dete zbrinuto i da nesmetano može da učestvuje u nastavi i druži se sa vršnjacima.

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je promociji obuke ličnih pratilaca koju sprovodi Centar za razvoj potencijala dece i mladih ”Play” uz podršku Gradske uprave za privredu.

“U okviru Akcionog plana zapošljavanja Grad Novi Sad prvi put ove godine ima i stavku pod nazivom Obuka za lične pratioce. Pored svega što radimo kako bismo pomogli mladim ljudima da se prekvalifikuju i zaposle, ova obuka je podrška pre svega deci sa smetnjama u razvoju i deci sa invaliditetom. Grad je ove godine izvojio sredstva u iznosu od milion dinara za obuku skoro 200 pratilaca, a isti iznos planiran je i za sledeću godinu. Obučavanje ličnih pratilaca je značajno za naš grad, jer na ovaj način pokazuje i koliko brine za jednu od najosetljivijih grupa stanovnika, a to su deca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice”, rekao je Milorad Radojević.

Direktor Edukativnog centra za razvoj u profesionalnim i radnim veštinama Đurađ Milanović je naglasio da taj centar od osnivanja pruža besplatnu edukaciju za sva lica koja se nalaze na  evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pedagog Centra “Play” Кatarina Majkić rekla je da lični pratioci pružaju podršku deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom kako bi ona ostvarila jedno od osnovnih dečjih prava, a to je pravo na kvalitetno obrazovanje.

“Usluga lični pratilac deteta je usluga socijalne zaštite koja se ostvaruje u obrazovnim ustanovama – vrtićima i školama, i omogućava deci dodatnu podršku u osamostaljivanju, kretanju, socijalizaciji, komunikaciji, što doprinosi da deca koja imaju određene poteškoće lakše prate nastavni program i funkcionišu u vršnjačkom okruženju. Svaki lični pratilac, po zakonu, mora da prođe akreditovanu obuku, kako bi stručno i profesionalno obavljao ovaj veoma osetljiv posao sa decom”, istakla je Кatarina Majkić i dodala da lični pratilac može da bude zadužen za odvođenje i dovođenje deteta iz škole ili vrtića, kao i za sve pripremne aktivnosti kao što su pakovanje užine, školskog pribora, nošenje asistivne tehnologije, pružanje pomoći pri odlasku u toalet i slično, ali on ne radi umesto deteta ono što dete može samo.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milan
05/12/2018 01:48

Nije čudo što nisam čuo za ovo “zanimanje”. Čudo da treba obuka za bilo koju od nabrojanih aktivnosti, čak je neophodna. Nije čudo ako edukatori zarađuju a zakon ih podržava.