U susret Nacionalnoj nedelji podrške dojenju koja se obeležava od 01. do 07. oktobra započinje realizacija projekta “Podrška dojenju kroz primarni nivo zdravstvene zaštite“. Prvi ciklus radionica je planiran za 17. i 24. septembra sa početkom u 12 časova u edukativnoj sali Doma zdravlja “Novi Sad“ Bulevar cara Lazara br. 75.

Dojenje je najprirodniji dar, najzdraviji način ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta do navršene druge godine. Dojenje i majčino mleko unapređuju zdravlje majke, deteta, i zdravlje tokom čitavog života. Ne samo sastav, već je i količina mleka prilagođena uzrastu deteta i njegovim potrebama i zato majčino mleko predstavlja standard ishrane.

Dojenje je mnogo više od hranjenja. Majčino mleko ima neprocenjivu vrednost za sveobuhvatni razvoj, jer sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula (vid, miris, sluh, dodir, ukus) i inteligencije (govora i jezika) i štiti od mnogih infekcija i alergija, a kod odojčadi smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti. Veoma je važno da se, tokom boravka u porodilištu, majka i novorođenče ne razdvajaju, jer majka tada može podojiti dete čim se ono probudi. Primena anestezije tokom porođaja (opšta ili epiduralna) ne predstavlja prepreku za rani početak dojenja.

Prednosti dojenja za majku su mnogostruke: pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, smanjuje rizik od postporođajne depresije, smanjuje krvarenje posle porođaja i rizik od pojave anemije, doprinosi normalizaciji telesne mase, a dugoročni efekti su smanjivanje rizika od pojave osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika. Dojenje doprinosi skladnijim porodičnim odnosima, rasterećuje porodični budžet, štedi vreme.

Podrška dojenju se realizuje kroz sva tri nivoa zdravstvene zaštite, ali otpočinje i završava se kroz primarni nivo zdravstvene zaštite. Budući roditelji su još tokom trudnoće usmereni na tim izabranog ginekologa, Školu za trudnice i savetovalište za trudnoću gde formiraju stav o načinu hranjenja deteta kada se rodi. Po izlasku iz porodilišta brigu i nadzor nad porodicom preuzimaju patronažne sestre i tim izabranog pedijatra. Od izuzetne je važnosti da svi zdravstveni radnici u lancu podrške imaju savremena saznanja u vezi sa dojenjem kako bi zajedno slali nedvosmislenu, ujednačenu poruku o praksama koje doprinose i podržavaju razvoj laktacije. Jedan od najvažnijih (ako ne i najvažniji) princip rada zdravstvenih radnika je da prvenstveno ne naškode, ali da bi to bilo moguće moraju da imaju saznanja o savremenim stručnim stavovima u vezi sa dojenjem.

Autor: nsuzivo.rs/DZNS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments