Često se spekuliše o nelegalnoj seči na prostorima Fruške Gore, kako bismo razbili pojedine predrasude i dali odgovor na mnoga pitanja u vezi sa ovom temom, želimo bliže da vas upoznamo sa zakonskim okvirima i procedurama gazdovanja šumama.

Šume u Nacionalnom parku Fruška gora podeljene su u 27 gazdinskih jedinica, od čega je 13 u državnom vlasništvu, 13 u vlasništvu Srpske Pravoslavne crkve, a 1 u vlasništvu Šumske zajednice Beočin.

Najvažniji dokument, kada govorimo o gazdovanju šumama i šumskim zemljištem, jesu Osnove gazdovanja šumama. Osnove se donose na period od 10 godina (za period od 2017-2026. donete su uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede), a propisuje ih i nalaže Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Suština šumskih osnova je premer, na osnovu kog se dolazi do podatka o prirastu.

Za 60 godina postojanja Nacionalnog parka, ukupna količina drveta je porasla sa 2 na 6 miliona m³. Rigorozna pravila jasno definišu uslove seče: mehaničko oštećenje, početak sušenja, kriva stabla, zakržljala i drugo.

Stručna literatura seču tretira kao osnovni vid gajenja šuma, jer se na taj način pomaže mladim jedinkama da niknu i napreduju.

Ponavljamo izuzetno važan podatak, od 2000. do 2004. godine, godišnje seče iznosile su 70000-90000m³. 2020. godine ta cifra je dvostruko manja.

JP Nacionalni park Fruška gora poslednjih godina se suočilo sa mnogim izazovima, nasleđenim dugovima i potpuno zanemarenim poslovanjem u svakom njegovom segmentu.

Danas ovo javno preduzeće čini sve da posetiocima Fruške gore obezbedi prijatan i bezbedan boravak, da unapredi šumsku infrastrukturu i stavi akcenat na dodatno pošumljavanje u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama.

Ove godine se obeležava 60 godina postojanja Nacionalnog parka Fruška gora i tim povodom želimo da vam prikažemo kako je Nacionalni park izgledao nekad, a kako izgleda sad.

Autor: nsuzivo.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Popovica
23/08/2020 11:43

Znači za 2020 je cifra dvostruko manja nego za 4 godine (2000-2004). Baš lepo…

Bukvalac
25/08/2020 13:33

Pa vidi stvarno, na starim slikama nema trunke zelenog…

Milos NS
26/08/2020 06:35

Setam se Fruskom Gorom godinama unazad i do pre 10 godina je bilo sece ponekog stabla a zadnjih godina se seku citava brda, padine, zidaju se objekti, pomera se granica sume ka vrhu. Od Nacionalnog parka ostace ta nova zgrada sto su obnovili.

Dusan
26/08/2020 06:47

Interesantno. Da li bi moglo da se, čisto uporedbe radi, da se postave slike i delova Fruške gore gde je izvršena seča ove godine? Kako šuma tamo izgleda? Radi potpune objektivnosti… Naprimer potes oko Brankovca, ili šuma oko Rakovca, uz put, ili kod Norceva….