Vođeni osnovnom idejom unapređenja socijalne inkluzije mladih sa smetnjama u razvoju i odraslih osoba sa invaliditetom, na inicijativu Dnevnog boravka ŠOSO “Milan Petrović” sa domom učenika iz Novog Sada i uz podršku Novog kulturnog naselja, osmišljena je, i početkom marta 2018. godine započeta akcija: “Da li možeš da pobediš ovu ekipu?”.

U periodu od marta do jula, zajedničkim delovanjem Novog kulturnog naselja i Dnevnog boravka, građani tipične populacije iz lokalne zajednice su animirani, podsticani da se aktivno uključe u akciju, što je rezultiralo orgranizovanjem četrnaest sportskih (fudbalskih) susreta između tima Dnevnog boravka/Radnog centra i trinaest ekipa, raznovrsnih grupa građana, udruženja, preduzeća i ljudi dobre volje. Do sada je učestovalo preko stotinu građana Novog Sada dajući nemerljiv doprinos razvijanju klime prihvatanja osoba sa invaliditetom.

Akcija “Da li možeš da pobediš ovu ekipu?” i prijateljstva i kontakti koji su uspostavljeni tokom njenog odigravanja, motivisali su i same korisnike Dnevnog boravka da se aktivnije uključe u život lokalne zajednice, kroz npr. realizaciju treninga borilačke veštine Krav Maga; učešće na fudbalskom turniru “Šonsi” humanitarnog karaktera; snimanje epizode TV emisije “Kurbla – pozitivni mladi ljudi”; učešće u nekoliko kulturnih manifestacija.

Prva faza akcije zaokružena je okupljanjem i druženjem svih učesnika u okviru školskog objekta u Čeneju, kada su razmenjeni utisci, osnažena prijateljstva i začeti planovi razgranate saradnje Dnevnog boravka i organizacija učesnika akcije. Izgradnjom savezništava sa lokalnim udruženjima građana, Dnevni boravak nastoji produbiti poverenje između Škole i društvene zajednice, a sve u cilju podizanja kvaliteta života samih korisnika Dnevnog boravka.

Ohrabreni nesmanjenim interesovanjem sugrađana za akciju: “Da li možeš da pobediš ovu ekipu?”, u oktobru 2018. godine započet je drugi ciklus i već na početku zakazan je veliki broj fudbalskih susreta i druženja sa novim “protivnicima”.

Svi koji žele da se prijave na drugu sezonu “Da li možeš da pobediš ovu ekipu” mogu to da učine na Fejsbuk stranici Novog kulturnog naselja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments