Dan Muzeja Vojvodine: Izložba “Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa”

       

Dan Muzeja Vojvodine, 172 godine pregalačkog rada na prikupljanju, obradi, zaštiti, edukaciji i prezentacaciji kulturnog nasleđe obeležava se u petak, 25. oktobra. O aktivnostima Muzeja Vojvodine u protekloj godini govoriće direktor Muzeja Vojvodine, dr Drago Njagovan.

Ovom prilikom biće uručene Zahvalnice pojedincima i organizacijama za uspešnu saradnju u protekloj godini.

Svečanost će biti nastavljena otvaranjem izložbe: “Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa”, autorke Кristine Meneši, više kustoskinje – istoričarke Odeljenja za savremenu istoriju Muzeja Vojvodine. Izložbu će otvoriti književnik, publicista i prevodilac Ivan Ivanji, a u umetničkom delu programa nastupiće hor Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj pod dirigentskom palicom prof. Jovana Travice.

Izložba Tito i Jugoslavija u karikaturama Informbiroa na specifičan način tematizuje jedan od najznačajnih događaja u istoriji Jugoslavije – Rezoluciju Informbiroa iz 1948. godine, odnosno događaje koji su usledili nakon nje. Pored kratkog osvrta na istorijski kontekst sukoba zemalja Informbiroa sa tadašnjom FNRJ i njenim rukovodstvom, izložba se bavi vodećim tezama propagandnog narativa SSSR-a o prilikama u jugoslovenskoj državi i to posredstvom mnoštva IB karikatura iz Zbirke dokumenata Muzeja Vojvodine, grupisanih u tematske celine.

Objavljivane prvenstveno u IB glasilima, ove karikature takođe su štampane i distribuirane zasebno. Zajedno sa ostalim propagandnim materijalom Informbiroa, unošene su u Jugoslaviju na različite načine – bacanjem iz vazdušnih balona, poštanskim pošiljkama, ubacivanjem u prtljag putnika, preko posada stranih teretnih brodova na Dunavu… Deo ovog materijala koji su tadašnji državni organi zaplenili, čuva se u našoj ustanovi i ovom prilikom će prvi put biti prezentovan publici.

Na izložbi su prikazani i predmeti iz Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Biblioteke Matice srpske i Udruženja “Istorijski muzej Jugoslavije”.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments