Foto: telegraf.rs

Dan otvorenih vrata etno radionice projekta Make It New održaće se u petak 31. avgusta od 10 do 18 časova, u Sremskim Karlovcima, u Eko centru Radulovački.

Posetioci Dana otvorenih vrata biće u prilici da vide i da se upoznaju sa radovima polaznika radionice i sa tehnikama i veštinama izrade i ukrašavanja narodnih nošnji.

Prva od tri edukativne radionice projekta Make It New koji sufinansira Kreativna Evropa održaće se do 1. septembra. Polaznici iz cele Srbije sa edukatorima iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, upoznaće se sa pet veština potrebnih za izradu narodne nošnje: tkanjem, vezom, pletenjem,izradom nakita i čipke.

Projekat partnerske saradnje organizacija iz tri države: Kulturnog centra Mladost iz Futoga, Kulturnog centra Travno iz Zagreba i Omladinske udruge Aksiom iz Istočnog Sarajeva za osnovni, dugoročni cilj ima očuvanje elementa kulturnog nasleđa, veštine izrade narodnih nošnji sa pripadajućim tehnikama.

Projekat je usmeren na podizanje svesti o značaju kulturnog nasleđa, i svi partneri već godinama aktivno rade na ovom procesu. Aktivnosti projekta usmerene su na promociju i očuvanje veština izrade narodnih nošnji, nakita i oglavlja, strategije projekta usmerene su na različitu publiku, od najmlađih generacija, mladih, stručnjaka iz ovih oblasti i globalnu publiku. U okviru projekta održaće se tri radionice u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini na kojima će se proučavati i primenjivati pet veština za izradu nošnji, izradiće se android aplikacija i kao jedan od najvažnijih rezultata biće izrađeno dvanaest nošnji, koje će biti prikazane na izložbama u sve tri zemlje.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments