Foto: Pixabay

Svetska Nova godina je prošla, a večeras dočekujemo 7529. godinu,, odnosno tradicionalnu “Srpsku Novu godinu”. 

Iako nije zvanična Nova godina, ona se rado slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Makedonija, pravoslavni delovi Hrvatske… Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji…

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj.

I drugi narodi imaju svoje Nove godine, pa tako Kinezi slave po lunarnom kalendaru, a Jevreji će krajem septembra dočekati 5781. godinu.

Po narodnim običajima za Novu godinu Srbi su se okupljali i igrali narodne igre. Tokom Osmanske vladavine bilo je zabranjeno proslavljanje i poštovanje srpskih tradicija, u početku novogodišnja okupljanja su bila tajna da Osmanlije ne bi doznale ali kako je vreme prolazilo iz straha sve manje su se održavali tako da je vremenom prestao ovaj običaj.

Proslava Srpske Nove godine bila je zastupljenija u gradskim sredinama jer se na selima veći akcenat stavljao na proslavu Božića. Tek u poslednjim godinama 20. veka ona se proslavlja masovnije. Od tada se slavi 13. na 14. januar i organizuju se dočeci po gradskim trgovima, klubovima i restoranima.

Doček 7529: Deset sati programa za novogodišnju noć

Više od deset sati onlajn programa muzičke, vizuelne i izvođačke umetnosti iz 14 novosadskih prostora za kulturu, među kojima su prva Gradska koncertna dvorana, Fabrika, Skladište, Biro i Čeličana na Velikom Limanu, Novosadsko pozorište i mreža kulturnih stanica, i uz učešće gotovo 100 umetnika, biće predstavljeni publici danas u okviru programskog luka projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Doček 7529.

Detaljne informacije programa i satnice, možete pogledati na platformi visitns.rs

Nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
nik
13/01/2021 18:59

Нетачно! Србска Нова година почиње почетком априла, када се укрсте северна и јужна енергија сунца! Почиње у подне када сунце пређе преко Пећке Патријаршије, датум је варијабилан од 1. до 4 априла!

Slavko
14/01/2021 00:09
Reply to  nik

Slavko Radosavljevic, PhD
13.01.2021 
Novi Beograd Nehruova 81/12
Potrebno je da insistiramo da se NAS SRPSKI KALENDAR POSTUJE i da se paralelno pise sa sluzbenim kalendarom. Takodje, da organizujemo njegov docek svakog 2. aprila u svkim srpskim zemljama, srpskim kucama i stanovima sirom planete.