Foto Wikipedia

Prvi Svetski kongres Roma održan je na današnji dan 1971. godine u Londonu. Ovaj događaj predstavljao je prekretnicu u borbi za afirmaciju i emancipaciju.

Ovom prilikom odlučeno je da zastava Roma bude plavo-zelena sa crveni točkom u sredini. Takođe, odabrana je i himna, a reč je o pesmi “Đelem, đelem”.

U Srbiji je u poslednjih 50 godina zabeležen značajan pomak u položaju Roma, sa posebnim akcentom na napredak u oblasti obrazovanja.
Predsednik Nacionalnog saveta Roma Dalibor Nakić, govoreći za FoNet, istakao je da danas imamo znatno veći broj romske dece koja završavaju srednje škole i fakultete. On veruje da su tome doprinele afirmativne mere koje je država uvela prilikom upisa romskih učenika u srednje škole i na fakultete.

– U obrazovnom sistemu Srbije deluju i pedagoški asistenti za rad sa romskom decom, čiji je doprinos obrazovnoj inkluziji Roma nemerljiv – kazao je Nakić.

On dodaje da je stipendiranje romskih srednjoškolaca i studenata dodatno dalo podsticaj za dalje obrazovanje i usavršavanje.

– Mi smo shvatili da je obrazovanje ključ koji otvara vrata srećnijoj i boljoj budućnosti i već sada imamo novu generaciju mladih, obrazovanih Roma. Sada je neophodno te mlade i obrazovane ljude zaposliti i omogućiti im da rade poslove za koje su se školovali – istakao je Nakić.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma napominje da su zapošljavanje i stanovanje glavni problemi sa kojima se danas susreću u Srbiji i da u tim oblastima ima još mnogo posla.

nsuzivo.rs / FoNet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments