Foto:Magdanatka / Shutterstock
Na današnji datum, 1. novembra 1994. godine prvi put je obeležen dan vegana.

Na taj datum je osnovano je Vegansko društvo 1944 godine. Naravno, iako su termin „vegan“ i Vegansko društvo uspostavljeni u tom trenutku, očigledno je ideja da se jede samo hrana koja izbegava upotrebu životinjskih proizvoda prisutna mnogo duže.

U stvari, procenjuje se da je veganizam verovatno postojao najmanje 2000 godina, a ideja vegetarijanstva (ne jedenja mesa) je možda postojala čak 500 godina pre toga. Tada je grčki filozof i matematičar, Pitagora sa Samosa, učinio delom svog životnog dela promociju delovanja i brigom za sve vrste. Mnogi sledbenici budizma su takođe promoteri vegetarijanstva i ne veruju u nanošenje štete drugim životinjama.

Cilj veganskog načina života je da se ne iskorišćava nijedna životinja.

To znači da na vašem tanjiru nema mesa, nema živine, nema ribe, nema mlečnih proizvoda, nema jaja, nema meda. Ovo pravilo primenjuje se i u drugim aspektima života. Nema, dakle, ni nošenja kože, vune ili bisera i korišćenje krema i proizvoda za negu lica i tela koji su testirani na životinjama.

Iako zahteva posvećenost, sve više ljudi se okreće veganstvu. Količina novca koja se troši na veganske proizvode je u konstantnom porastu širom sveta.

Sve veći broj veganskih restorana u Novom Sadu

I u našem gradu je sve više restorana u kojima možete da pojedete dobar, kvalitetan i ukusan obrok bez mesa. Ako ste znatiželjni i pitate se kako može da se najedete a da ne mirišete na ćumur, onda obavezno posetite jedan od restorana i probajte neki od njihovih specijaliteta.

Ovo su samo neki od restorana u kojima možete probati veganske recepte u Novom Sadu:

Celer u Stražilovskoj 37
Vida u Rumenačkoj 148a
Studio Šavarma na Bulevaru oslobođenja 78
„HeyDay juice bar“ na Bulevaru oslobođenja 84
Restoran Rekalibracija u Jevrejskoj 42
Vege Vegan u Jevrejskoj 16
„Plant Power“ u Braće Ribnikara 17
Ananda u Petra Drapšina 51

Kako proslaviti Svetski dan vegana?

Započnite mesec novembar drugačije. Probajte neki od specijaliteta iz gore navedenih restorana. Pojedini restorani danas imaju i specijalne akcije povodom Svetskog dana vegana. Isprobajte nešto novo ako do sad niste, čisto kao poštovanje ovog dana. Možda vam se i svidi. Prvo treba naglasiti da veganstvo nije samo način ishrane već celokupan životni stil. Ako niste vegani, ne morate na silu da krenete da menjate životni stil, ali zašto da ne otvorite vidike i probate nešto drugačije. Danas je idealan dan za to, obradujte sebe ručkom bez mesa.

A ako ste se već opredelili za veganstvo, onda jedino što imamo da vam kažemo je: Srećan praznik vegani!

Gradskeinfo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments