Fruškogorski maraton je najstariji događaj ovog tipa u Evropi. Reč je o sportsko takmičarsko-rekreativnoj manifestaciji međunarodnog karaktera. Maraton se više od četiri decenije održava bez prekida.

Prvi mаrаtоn organizaovan je 27. i 28. mаја sada već davne 1978. gоdinе, nа stаzi Vеlikоg mаrаtоnа, u dužini оd 86 kilometara.

Ovogodišnja manifestacija najbolje govori o njenom značaju, uzimajući u obzir činjenicu da je ipak realizovan, iako je datum održavanja promenjen usled pandemije koronavirusa. Tako je održan kontinuitet na koji su organizatori posebno ponosni.

Preduzete su sve neophodne mere kako bi ovakav događaj bio bezbedno ralizovan u uslovima konstantne pretnje od mogućeg širenja virusa. Zato je ukupan broj staza sveden na 4 staze:

  • Veliki zapadni maraton (85km; D+/-3.338m) 4UTMB
  • Srednji zapadni maraton (57km; D+/-2.324m) 3UTMB (Trka za Kup PSS u planinskom trčanju)
  • Mali istočni ekstremni maraton (42km; D+/- 2.090m) 2UTMB
  • Pripravnički mini maraton (10km; D+/- 472m)

Neke od staza već su osvojene. Pobednik na stazi Srednji zapadni maratom u dužini od 57 kilometara je novosađanin Aleksandar Radukin. Dok je pobedu na stazi Mali istočni ekstremni maraton u dužini od 42 kilometra, odneo Marko Popin.

Fruškogorski maraton uspeo je da okupi i veliki broj sponzora, među kojima se nalaze neka od najzvučnijih imena domaće privrede. Uz pomoć partnera, podršku lokalnih opština i sve veće interesovanje ljudi za učešće u ovoj manifestaciji, sigurni smo da će maraton nastaviti sa svojim kontinuitetom podižući nivo kvaliteta i popularnosti ovog međunarodnog takmičenja.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments