Dani Srpske na Trgu slobode

       

U okviru manifestacije Dani Srpske u Srbiji, na Trgu slobode juče, 6. septembra, u Novom Sadu održan je koncert pod nazivom Staza zavičaja.

Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, uz podršku Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, organizovali su koncert koji je koncipiran kao smotra folklornih i pevačkih ansambala sa područja Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Učesnici smotre bili su KUD Veselin Masleša iz Banja Luke, KUD Romanijska luča iz Sokoca, KUD Swisslion Alat iz Trebinja, Ansambl narodnih igara iz Vukovara, folklorni ansambl Vila i muška pevačka grupa Zvuci s kamena iz Novog Sada, muška pevačka grupa Dar zavičaja iz Mladenova, ženska pevačka grupa Gendar iz Čelareva, ženska pevačka grupa Izvor iz Nakova i diplar Milan Vašalić.

Ovom događaju prisustvovali su potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Nikada brojnija manifestacija u pogledu učešća kulturno-umetničkih društava, i teško je reći ko je ovde domaćin, a ko gost, jer se naši prijatelji ovde ne osećaju kao gosti, kao ni mi u Banja Luci, Bjeljini, Istočnom Sarajevu ili Trebinju. To je potvrda čvrstih ekonomskih, kulturnih, političkih, infrastrukturnih veza između Republike Srbije i Republike Srpske, ali i toga da najjaču vezu čine ljudi sa obe strane reke Drine. Naše prijateljske i rođačke odnose ne može niko da nam oduzme nikakvim administrativnim linijama. Grad Novi Sad je svim svojim kapacitetima, znanjem i iskustvom stao iza Grada Banja Luke u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, i to takođe pokazuje da je naša dobra saradnja prepoznatljiva u svakodnevnom životu”, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić zahvalio se Gradu i Pokrajini što već pet godina podržavaju ovu manifestaciju.

“Mi smo jedan narod, jedna vera, jedna kultura, sticajem određenih događaja podeljeni smo u dve države, ali jedinstveni i dobro organizovani, jedni druge podržavamo. Mi iz Republike Srpske zahvalni smo predsedniku Vučiću i Srbiji na podršci našem narodu, odnosno na svim ulaganjima u izgradnju škola, vrtića, puteva, bolnica i svega što nam je bilo potrebno. Zagledani smo u Srbiju, u njenu snagu, privredni razvoj, jer garant sigurnosti Republike Srpske je jaka Srbija, kakva danas ona i jeste”, rekao je Bogdanić.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da ova manifestacija predstavlja izraz jedinstva građana Srbije i Republike Srpske, jednog bića srpskog naroda ali i izuzetnih odnosa dve države. On je naglasio da program zavičajnih udruženja, koji iskazuje njihov trud da sačuvaju običaje rodnog kraja, obogaćuje Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments