Davidoviću godinu dana zbog napada na kolonu antifašista, Pešiću 14 meseci

       
Foto: screenshoot

Vodja zabranjenog Nacinalnog stroja Goran Davidović osudjen je danas pred Višim sudom u Novom Sadu na godinu dana zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje “Stop fašizmu” 2007. godine u tom gradu.

Drugi optuženi u ovom postupku, Nedeljko Pešić, dobio je kaznu od godinu dana i dva meseca.

Optužnica je podignuta decembra 2008. godine, a njome su se Davidović, Dolf Pospiš i Nedeljko Pešić optuženi da su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih. Davidoviću se sudilo u odsustvu, jer je godinama nedostupan pravosudnim organima.

Postupak je ušao u 12. godinu, a sudi se za incident koji se dogodio 2007. godine, kada je učesnike Antifašističke šetnje “Stop fašizmu”, koji su krenuli prema Keju žrtava racije, u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske, i pored policijske zabrane.

Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Danijel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović, ali je 2016. godine tužilaštvo je odustalo od daljeg gonjenja optuženih za nasilničko ponašanje zbog načela ne bis in idem, koje predvidja da se za isto delo ne može suditi dva puta.

Izvor: Beta

3
Komentari:

2 Komentara
1 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
3 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Nikola mm

Pravda je spora ali dostižna!

NS-18!

Sramotna presuda! Živeo Srbski nacionalizam i slava svim ljudima koji se bore za belu rasu i očuvanje srbskih interesa!

Ljubiša

Nisam znao da nam preti opasnost od crnaca, neko je tu nešto pobrkao kako mi se čini po tvom komentaru