Povodom obeležavanja 140 godina od objavljivanja prvog broja Zmajevog časopisa “Neven”, Novosadski dečiji kulturni centar priredio je specijalno izdanje časopisa na 48 stranica, kao i izložbu naslovnih strana prvih brojeva časopisa “Neven” u galeriji Centra.

Izložbu i promociju prvog broja listova za decu “Neven” i “Mali Neven” posetio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

– Grad je preuzeo osnivačka prava nad izdavanjem časopisa ”Neven” u nameri da, posredstvom Novosadskog dečijeg kulturnog centra, udahne novi život najstarijem listu za decu na ćirilici u Srbiji. Davne 1880. godine list je osnovao Jovan Jovanović Zmaj, a prvi broj izašao je u štampariji Arse Pajevića u Novom Sadu. “Neven” je obeležio odrastanje mnogih generacija i takva literatura, specijalizovana za decu i mlade je više nego potrebna. Siguran sam da će uredništvo časopisa uspeti da zainteresuje čitaoce i da će biti svojevrstan saveznik deci tokom odrastanja, te da će zadovoljiti njihove potrebe za saznavanjem i otkrivanjem novog, na adekvatan način, prilagođen njihovom uzrastu i vremenu u kojem živimo – istakao je Dalibor Rožić.

Кako se čulo na promociji, “Mali Neven” namenjen je nižim osnovnoškolskim uzrastima, dok je tematika “Nevena” prilagođena starijim osnovcima. Кrajem 2020. godine, prava izdavanja časopisa “Neven” i “Mali Neven” preneta su sa “Dnevnika ad” na Novosadski dečiji kulturni centar. Osnivač “Nevena” od 1979. godine, kada je ponovo pokrenut, bila je Autonomna Pokrajina Vojvodina, a sada je tu ulogu preuzeo Grad Novi Sad, smestivši Zmajevo kulturno blago u svoju najmlađu ustanovu kulture, Novosadski dečiji kulturni centar.

Prema rečima direktorke NDКC Aleksandre Lukić, čika Jovin list izlaziće dvomesečno, kao stručna literatura za decu, uz mnoštvo propratnih literarnih i likovnih programa.

– Nastavićemo plodotvornu saradnju sa međunarodnim Festivalom dece pesnika u Savinom Selu, kao i sa svim osnovnim školama širom Srbije – poručila je Aleksandra Lukić.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments