Dečija sedišta u taksi vozilima u Novom Sadu

       
Foto: BMW / Promo

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja i Gradska uprava za saobraćaj i puteve Grada Novog Sada, pokrenuli pilot projekat korišćenja dečijih auto-sedišta u taksi vozilima na teritoriji Novog Sada.

Do sada se jedno udruženje priključilo ovoj inicijativi (SOS taksi) kojem je Agencija poklonila 5 kombinovanih auto-sedišta kategorije 9-36 kg (za decu od oko 1 do 10 godina), nakon čega su realizovane obuke taksi vozača i od 12. decembra je ova usluga bila dostupna Novosađanima. S obzirom da je ova inicijativa naišla na zainteresovanost roditelja, ali i pojedinih taksista, SOS taksi je naknadno kupio još auto-sedišta, tako da jedan deo sedišta je smešten u centrali udruženja a drugi deo je stalno montiran u pojedinim vozilima. Ovoj inicijativi su se pridružila još tri novosadska taksi udruženja: Crveni, Pan i MB taksi i njihovim predstavnicima su uručena auto-sedišta od strane Agencije za bezbednost saobraćaja, nakon čega im je održana i kratka obuka o pravilnom postavljanju istih u automobil.

Takođe, tokom decembra 2018. i januara 2019. godine sprovedeno je anketiranje roditelja i taksista.

Od 120 anketiranih roditelja, njih 104 je izjavilo da će pri izboru taksija, zbog postojanja usluge prevoza dece u auto-sedištima, dati prednost tim “odgovornim” taksi udruženjima i kada nema potrebu za korišćenjem dečijih auto-sedišta. Oko 85% roditelja je izjavilo da im je bitno da imaju mogućnost prevoženja dece u auto-sedištu i u taksi vozilima. Većina njih (preko 60%) o ovoj mogućnosti se nikad nije ni raspitivala kod taksista jer znaju da taksisti nisu u obavezi da koriste auto-sedišta.

Od ispitanih roditelja, polovina je izjavila da im je prihvatljivo da na vozilo sa auto-sedištem čekaju 20 minuta, dok je druga polovina roditelja izjavila da im je ta opcija retko ili nikad prihvatljiva.

Izvor: RTV

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sonja
24/01/2019 17:00

To nigde u svetu nema. Totalna glupost.
To je za privatna vozila a ne za javnu upotrebu. Možete zamisliti na čega vlće sedišta ličito posle nekog vremena jer nije isto kada 1 dete koristi isto sediste ili njih 20 tak svakog dana različitog uzrasta, visine i kilaže.