Nagrada “Dejan Medaković” za 2020. godinu, izdavačke kuće “Prometej”, uručena je danas na svečanosti u Gradskoj kući Dejanu Vukićeviću, za knjigu NON IMPRIMATUR ili cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu.

Nagrada “Dejan Medaković” dodeljuje se za knjigu ili spis objavljen na srpskom jeziku, a nosi ime jednog od najsvestranijih i najplodnijih stvaralaca sa ovih prostora, istoričara umetnosti, profesora univerziteta, generalnog sekretara, a potom i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Vukove zadužbine, naučnika evropske reputacije, koji je držao predavanja u mnogim univerzitetskim centrima, te autora brojnih pesama, pripovetki, putopisa i eseja.

Nagradu su uručili predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović i predsednik tročlanog žirija za dodelu nagrade prof. dr Boško Suvajdžić.

– Zahvaljujući izdavačkoj kući „Prometej“, koja je odavno postala jedan od kamena temeljaca izdavaštva u našem gradu, nagrada “Dejan Medaković” od 2008. godine, kada je ustanovljena, dodeljivana je eminentnim poslenicima pisane reči. Za ovogodišnjeg dobitnika nagrade stručni žiri je rekao da je nagrađena knjiga Dejana Vukićevića „..leksikon, enciklopedijski priručnik, bibliografsko, političko i anegdotsko štivo, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča koja ponire u najdublje kutove čovekovih mračnih strahova“. Za nas kao čitaoce svakako će biti veliki izazov da se upoznamo sa fenomenom univerzalnim za sve epohe ljudske istorije iz pera autora koji je diplomirao svetsku književnost, a magistrirao i doktorirao bibliotekarstvo i informatiku na Filološkom fakultetu u Beogradu. Preostaje mi samo da iskreno čestitam dobitniku i da mu poželim još mnogo godina plodnog stvaralačkog rada – istakla je predsednica novosadske Skupštine MSc Jelena Marinković Radomirović na svečanosti.

Obrazlažući nagradu, prof. dr Boško Suvajdžić je istakao da je Dejan Vukićević napisao pitku, uzbudljivu, duhovitu i zastrašujuću knjigu.

– Knjigu o istoriji cenzure od postanka čovečanstva do danas, u svim njenim pojavnim oblicima, mimikrijama, ketmanskim prividima, deformacijama, ali i “svetlim stranama” cenzure, kao što je npr. obavezni primerak knjige u bibliotekarstvu. Pred nama je leksikon, enciklopedijski priručnik, bibliografsko, političko i anegdotsko štivo, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča koja ponire u najdublje kutove čovekovih mračnih strahova – istakao je prof. dr Suvajdžić, dodajući da se knjiga Dejana Vukićevića prevashodno bavi oblastima bibliotekarstva i izdavaštva, ali je nužno i kulturološka i antropološka studija.Osnivač Izdavačke kuće „Prometej“ Zoran Kolundžija objasnio je da tradicionalno na početku godine, „obeležavajući početak rada „Prometeja“, ali i od 2008. godine, od smrti Dejana Medakovića, uručujemo istoimenu nagradu.“

Nagrađeni Dejan Vukićević rekao je na svečanosti da je Dejan Medaković istaknuta figura srpske kulture, umetnosti i nauke.

– Nagrada mi, pored samog uvaženog priznanja, i u tom smislu znači. Dejan Medaković je osoba koja je imala jake veze sa starom srpskom knjigom, kojom se ja takođe bavim kao voditelj Fonda starih, retkih i minijaturnih knjiga u Narodnoj biblioteci Srbije. Moglo bi se reći da mu je stara knjiga bila i opsesija, tretiravši je sa svog aspekta istoričara umetnosti – kazao je Vukićević, dodajući da ga je cenzura, kao tema knjige privukla jer je univezalna i u vremenskom i u prostornom smislu.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments