Sednica Senata Univerziteta u Novom Sadu održana u četvrtak 8. aprila, prekinuta je usled nasilnog pokušaja pokrajinskog sekretara dr Zorana Miloševića da „eliminiše“ jednog od kandidata u izbornoj trci za novog rektora Univerziteta u Novom Sadu. Tim povodom danas se medijima obratio profesor Rade Doroslovački, Dekan Fakulteta tehničkih nauka.

Podsetimo, sednica je kulminirala prekidom kada se veliki broj dekana i direktora instituta usprotivio usvajanju protivzakonitog izveštaja Komisije za sprovođenje izbora za rektora, kojim se osporava kandidatura jednom od dva kandidata za rektora, prof. dr Dejanu Madiću.

– Problem je što je komisija za izbor rektora koja je pravila  izveštaj, naprvila prvi izveštaj 9. marta po kome su oba kandidata koja su predložena, imala pravo. 21 dan kasnije, 30. marta, na osnovu anonimne prijave, zaseda ponovo komisija i donosi odluku da jedan od kandiata profesor Madić, nema pravo da bude kandidat za dekana. FTN koji je predložio za rektora profesora Madića , mi smo rekli da to nije ispravno, jer po statutu univerziteta i po odluci saveta morala je komisija da da izveštaj do 9. marta – rekao je Doroslovački

On dodaje da nisu toliko bitni rokovi i termini, već to što je komisija drugi put odlučila na osnovu anonimne prijave. Kaže da tu anonimnu prijavu mora neko da procesuira.

– Ako je etički, mora etička komisija da donese presudu, ako je krivično, mora tužilaštvo da obavi svoj posao- zaključuje Doroslovački i dodaje da misli da nije u ingerenciji komisije za izbor rektora da presuđuje da li ima krivičnih dela ili etičkih.

Ne želeći da učestvuje u kršenju zakona i pravnih akata Univerziteta i time rizikuje sopstvenu krivičnu odgovornost, rektor Univerziteta prof. dr Dejan Jakšić okončao je zasedanje Senata demonstrativno napuštajući prostoriju u kojoj je sednica održana.

To je vrlo ružno za Univerzitet, ipak treba napraviti kompromis, neka idu oba kandidata pa ko pobedi, pobedi. A da se prave takve ružne situacije na univerzitetu, nije dobro – dodaje dekan FTN-a i kaže da se nada da će Univerzitet u što kraćem roku izaći iz te situacije i rešiti problem.

Inače kandidat za rektora pored profesora Dejana Madića koji predaje na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, bila je i profesor Sanja Podunavac Kuzmanović sa Tehnološkog fakulteta. Madića je predložio FTN, a profesorku Podunavac je predložilo više fakulteta.

Podneta prijava tužilaštvu

– Smatramo da je komisija prekršila svoja ovlašćenja, danas je FTN podneo prijavu tužilaštvu i tužilaštvo će da reši da li tu ima krivične odgovornosti – rekao je Doroslovački i dodao da njihova advokatica smatra da ovde ima elemenata krivičnog dela.

MINISTARSTVO: Komisija prekoračila ovlašćenja

Reakcija na sporan izveštaj nije izostala ni od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ministarstvo je proveravalo zakonitost postupanja komisije i ustanovilo da je:

“izveštaj od 30.03.2021. godine suprotan Statutu Univerziteta u Novom Sadu, u delu u kome se konstatuje da se kandidatura za rektora prof. dr Dejana Madića ne može uzeti u razmatranje. Na ovaj način, Komisija je prekoračila svoja ovlašćanja u postupku izbora rektora.“

Igor Knežević, student prorektor Univerzieta u Novom Sadu, a ujedno i član Senata Univerziteta ističe da je zabrinut proteklim dešavanjima na Univerzitetu, te da izbori za rektora treba da budu primer demokratskog odlučivanja.

Na kraju je Dekan Doroslovački da na FTN-u sve funkiconiše besprekorno.

nsuzivo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Student
12/04/2021 16:54

FTN Mafija, to jedino UBPOK moze da resi, ima kasno paljenje ali resice…

Nešo
13/04/2021 15:53

Kakva njuška

Vlajko
16/04/2021 09:32
Reply to  Nešo

Bio si kod njega na predavanjima i polagao Algebru pa znaš?