Foto: Grad Novi Sad

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić primio je u Gradskoj kući delegaciju grada Zaprešića na čelu sa gradonačelnikom Željkom Turkom i delegaciju Hrvatskog nacionalnog veća u Republici Srbiji koju je predvodila predsednica tog predstavničkog tela Jasna Vojnić

Nakon što im je poželeo srdačnu dobrodišlicu u Novi Sad zamenik Đurić je ukazao na dobru saradnju Grada i Hrvatskog nacionalnog veća u Republici Srbiji, a zatim podsetio na projekte koje Grad Novi Sad realizuje, a koji doprinose prijateljstvu između dva naroda.

– Kada govorimo o obnovi kulturnih spomenika, pre svega moramo da pomenemo projekat adaptacije spomen doma bana Josipa Jelačića, u Petrovaradinu za koji je Republika Srbija izdvojila sredstva u iznosu od oko 700 000 evra rekao je Đurić o dodao da je  u toku  druga faza radova koja dobro napreduje i siguran je da će Grad uskoro staviti u funkciju taj spomenik kulture koji je važan za hrvatski narod, ali i za grašane Novog Sada jer doprinosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada.

Foto: Grad Novi Sad

– Takođe, obnovljen je i spomenik kompozitoru Josipu Runjaninu, radi se na obnovi crkve Svetog Jurija u Petrovaradinu u saradnji sa Vladom Vojvodine, a obnavlja se i crkva Svetog Križa. Osim toga, važno je reći da Hrvatska zajednica ima svog predstavnika u MZ Petrovaradin i u različitim radnim telima, što govori o tome da Grad Novi Sad, kao multinacionalna i multikulturalna sredina poštuje principe jednakosti i ravnopravnosti svih građana – izjavio je Milan Đurić.

Gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk se zahvalio na dobrodošlici i čestitao Novom Sadu na tituli Evropske prestonice kulture. On naglašava da je cilj posete predstavljanje aktivnosti tog Grada, kao i mogućnost saradnje gradova Zaprešića i Novog Sada u oblastima obrazovanja, kulture, turizma i civilnog društva.

Čelnici gradova su se složili da je buduća saradnja značajna pre svega u pogledu sticanja novih saznanja i razmene iskustava u tim oblastima.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments