Urednik književnog programa u Kulturnom centru Novog Sada i pesnik Đorđo Sladoje i Ansambl “Vila” ovogodišnji su dobitnici nagrade Despotica mati Angelina, za doprinos lepoti i dostojanstvu života, koju dodeljuju Eparhija sremska i Radio -televizija Vojvodine, uz podršku Matice srpske.

Laureatima nagradu će uručiti Episkop sremski gospodin Vasilije na Dan Svete Majke Angeline, 12. avgusta, u manastiru Krušedol na Fruškoj gori, zadužbini njene porodice, poslednjih sremskih despota Brankovića, iz loze Nemanjića.

U obrazloženju, u ime organizatora Episkop sremski gospodin Vasilije i Sofija Ljukovčan, urednik i autor u Umetničkom programu RTV Vojvodine, između ostalog, navodi se da je, uz ljubav kao ubedljivo najekskluzivnije stanje duše, upravo Lepota ta koja rađa misao o dostojanstvu i dragocenu spoznaju da smo deo Uzvišenog, te da, u tom kontekstu, imamo koga da pamtimo i na koga da se ugledamo.

“Želimo da tu istinu svako od nas ponese kući sa dodele nagrade Despotica mati Angelina i svojim delovanjem oživljava u svojoj svakodnevici”, piše u Obrazloženju.

Foto: RTV

Urednik književnog programa u KCNS-a i pesnik, Đorđo Sladoje rekao je da se iskreno obradovao ovoj nagradi dodavši da je Prepodobna mati Angelina i nakon pet vekova, ostala simbol duhovne snage i lepote, i primer žrtvovanja za opšte dobro na način koji je danas gotovo nezamisliv. “Uz to, moram, reći, da se dobro osjećam u društvu dosadašnjih dobitnika – Đorđa Nikolića, Matije Bećkovića, Rajka Petrova Noga, Emira Kusturice”….

Nagrada u slavu srpske despotice, zadužbinarke i svetice Angeline Branković – Prepodobne mati Angeline, u početku dodeljivana je za najbolju objavljenu knjigu na srpskom jeziku (godine 2013. za knjigu “Vi niste od ovoga sveta”, SKZ, pesniku Đorđu Nikoliću, godine 2014. za poemu “Oli mi ga dat”, Oktoih, Štampar Makarije i Andićev institut, pesniku Matiji Bećkoviću i godine 2015. za zbirku “Preko pepela”, Pravoslavna reč, pesniku Rajku Petrovu Nogu), a prošlog leta prerasla je književni kontekst, te se dodeljuje instituciji i zaslužnom pojedincu za njihova dela i delanja kojima doprinose lepoti i dostojanstvu života (godine 2017. Emiru Kusturici i Galeriji Matice srpske).

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments