Ovogodišnji dobitnik Sigurne ženske kuće dr Tihomir Vejnović uručio je Sigurnoj ženskoj kući opremu kupljenu novcem koji mu je dodeljen uz nagradu.

Novčani deo nagrade, dr Vejnović je namenio ovoj ustanovi, a prema njihovim željama obezbeđene su stvari koje će im olakšati svakodnevno funkcionisanje. Tako su za Sigurnu žensku kuću nabavljeni zamrzivač, mikrotalasna pećnica, aspirator, digitalni merač krvnog pritiska, inhalator za decu, dvoje dečjih kolica i druge potrepštine.

”Današnji dan u Betaniji nam je počeo sa poklonima, jer su sve naše pacijentkinje dobile od MZ “Narodni heroji” na poklon ruže, kao i sve zaposlene žene na našoj klinici. Kada sam primio Februarsku nagradu, istakao sam da je to nagrada celog kolektiva, odnosno svih onih stručnjaka koji su preko 30 godina moje prakse pomogli da na svet dođe jedan ceo grad Novi Sad, koji je u ono vreme imao oko 100.000 stanovnika. Novčani deo nagrade sam želeo da usmerim ka Sigurnoj ženskoj kući, pre svega kao znak poštovanja. To je jedan podstrek za sve žene koje se bore da budu ravnopravne u našem društvu, a poklon je samo sitnica koja simbolizuje dobru volju i humanost ”, rekao je dr Vejnović.

Direktorica Centra za socijalni rad Dobrila Čačija i rukovoditeljka Sigurne ženske kuće Nada Padejski-Šekerović naglasile su da je od velikog značaja skretanje pažnje na problem nasilja nad ženama 365 dana u godini i da se ta borba mora odvijati postojano i snažno.

 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zahvalio se profesoru Vejnoviću na odluci da novčani deo Februarske nagrade usmeri ka kupovini opreme koja je neophodna Sigurnoj ženskoj kući. Vučević kaže da je Vejnović time pokazao da je svavako bila ispravna odluka odbornika Skupštine grada i potvrdio jednu od svojih vrlina, a to je lični odnos prema svim onim društvenim okolnostima koje su bitne za naš grad.

’’Sve ono što simbolizuje današnji datum i međunarodni praznik žena, neka ostane u njemu, ali ono što mora da nas prati svaki dan cele godine, jeste bespoštedna borba za ravnospravnost svih građana i iskorenjavanje diskriminatorskog odnosa prema ženama. Mora se čuti naše jasno i glasno „DOSTA” prema bilo kom obliku nasilja i ne smemo ćutati o tim stvarima, koje se nažalost dešavaju u našoj zajednici. Samo ukoliko ne ćutimo, možemo uticati na to da nam se takve stvari ne ponavljaju. Kao društvo, moramo voditi beskompromisnu i odlučnu borbu. Ova priča ne sme da se svede na 8. mart i međunarodne datume kada se pojačano diže svest o sprečavanju nasilja nad ženama, već to mora da nam bude aksiom tokom cele godine i da nas prati tokom celog života’’, rekao je Vučević.

Vučević je rekao da Novi Sad radi u više sfera na osnaživanju žena, a da će nastaviti da podržava rad Sigurne ženske kuće kroz Centar za socijalni rad.

 

autor: nsuzivo.rs

 

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments