Dokumentarni film “Isoland” u KCNS

       

Projekcija dokumentarnog filma “Isoland” održaće se danas, 30. marta, s početkom u 19 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Novi Sad.

Film prati igranje predstave “Kad porastem biću“, koju su glumci Srpskog narodnog pozorišta septembra 2018. godine izveli za mališane Osojana, Suvog Dola i Starog Gracka na Kosovu, a nastao je kao sastavni deo projekta “Pozorište za sve“, koji je finansirala Kancelarija Evropske unije na Kosovu

“To je reč (Isoland) koju smo nekako osmislili shodno činjenici gde je filmski materijal snimljen, u malo izolovanijim mestima na Kosovu. U pitanju su Suvi Do, Osojane i Staro Gracko. Osnovnu temu filma i osnovni materijal čini pozorišna predstava koju smo kolega glumac Milan Novaković iz Novog Sada i ja pripremili po tekstu „Kad porastem biću “ koji je napisala Tijana Grumić, mlada dramaturškinja. Napravili smo tu predstavu i rešili da odemo i odigramo je za decu koja nemaju pozorište u svom malom mestu i nemaju priliku da pozorište vide ne samo svakog dana, nego smo kroz nekakve razgovore sa njima saznavali da neki i po par godina nisu dolazili u susret sa pozorištem. Prosto, taj susret je propraćen kamerom i akcenat je stavljen na neke njihove utiske i doživljaj svega toga što su videli i susreli se po prvi put.”

Nikolina ne krije zadovoljstvo urađenim i željno iščekuje komentare: “Ja sam po pozivu glumica i nikad nisam pomišljala da bih mogla da napravim film. Ali sam ipak dobila ideju pre svega da sa kolegama odem tamo i odigram predstavu, a onda mi je prošlo kroz glavu da bi bilo zaista lepo to i zabeležiti… i doživljaj i snimljeni materijal su za mene zaista divni”.

Ulaz na projekciju filma je slobodan.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: