Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obratio se javnosti nakon sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije, a povodom aktuelne epidemiološke situacije.

“Doneli smo mere koje bi trebalo da poprave epidemiološku sliku u Novom Sadu. Podaci koje smo dobili iz relevantnih institucija i ustanova govore da je situacija u vezi sa virusom kovid nestabilna, ali da nije takva da zahteva donošenje rigoroznih mera ili proglašenje vanredne situacije u gradu. Na jučerašnji dan imali smo 39 novozaraženih i to je dnevni prosek u kojem se kao grad krećemo. Od ukupnog broja, čak 91,4% zaraženih nema simptome ili ima blaže oblike oboljenja, dok 8,6% obolelih ima teže oblike infekcije i zahteva posebnu zdravstvenu negu. Oboljeva mahom mlađa populacija, u dobi od 30 do 50 godina, s tendencijom da sve više imamo mladih zaraženih, većinom muškaraca. Očigledno da nam se širenje infekcije dešava na okupljanjima u zatvorenom prostoru, kao na proslavama i u noćnom životu. Situacija je izazovna, ali savladiva, a uz donete mere i solidarnost svih građana smatram da možemo da kontrolišemo situaciju. Neprikosnoveni cilj nam je očuvanje zdravlja i života ljudi, ali istovremeno moramo da vodimo računa i o ekonomiji grada. Ne želimo da grad stane, da sve zatvorimo i da dođe do gubitka radnih mesta, jer će nas posledice toga dočekati za nekoliko meseci u vidu ozbiljnih ekonomskih problema. Apelujem na sve građane Novog Sada da pokažemo još jednom solidarnost i snagu koju smo imali za vreme vanrednog stanja i da dokažemo da možemo kao grad da se vladamo disciplinovano, da budemo odgovorni, da razumemo situaciju i da pomognemo zdravstvenim radnicima da pruže pomoć onima kojima je to najneophodnije, jer su oni proteklih meseci pod najvećim pritiskom”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da su građanima na raspolaganju kovid-ambulante u Ulici Zmaj Ognjena Vuka i Jug Bogdanovoj ulici, kao i kovid-ambulante na Novom naselju i u Veterniku.

Na osnovu člana 43. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, a u vezi sa Naredbom o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID-19, Gradski štab za vanredne situacije, na 9. vanrednoj sednici od 3. jula 2020. godine, doneo je naredbu čije se mere nalaze u prilogu saopštenja za javnost, a sve u cilju obezbeđivanja zdravstvene bezbednosti građana Grada Novog Sada.

NAREDBA:

 • Naređuje se upotreba zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima i održavanje fizičke distance od minimum 1,5m na teritoriji Grada Novog Sada.
 • Za sprovođenje tačke I. ove naredbe zadužuju se vlasnici/korisnici zatvorenih prostora.
 • Zabranjuje se okupljanje u zatvorenom prostoru više od pet lica ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od minimum 1,5m uz odgovarajuće mere lične zaštite.
 • Za sprovođenje tačke III. ove naredbe zadužuju se vlasnici/korisnici zatvorenih prostora.
 • Naređuje se privrednim subjetima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost da težište delatnosti preusmere na otvoreni prostor, odnosno baštu uz primenu odgovarajućih mera zaštite.
 • Za sprovođenje tačke V. ove naredbe zadužuju se privredni subjeti koji obavljaju ugostiteljsku delatnost.
 • Naređuje se Javnom komunalnom preduzeću “Gradsko zelenilo“ Novi Sad da korišćenje kupališta “Štrand“ u Novom Sadu organizuje na način kojim se obezbeđuje bezbednost korisnika, a koje podrazumeva ograničen broj ljudi i poštovanje mera zaštite.
 • Naređuje se Javnom preduzeću “Sportski i poslovni centar Vojvodina“ Novi Sad da na otvorenim i zatvorenim bazenima organizuje rad u smenama ne dužim od tri sata uz ograničenje broja posetilaca i primenu odgovarajućih mera zaštite u cilju bezbednosti korisnika bazena.
 • Naređuje se Javnom preduzeću “Sportski i poslovni centar Vojvodina“ Novi Sad da u skladu sa stavom 1. ove tačke prilagodi cenovnik korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, uz prethodnu saglasnost Gradskog veća Grada Novog Sada.
 • Naređuje se korišćenje zaštitnih maski, kao i održavanje fizičke distance od minimum 1,5m prilikom korišćenja parkova, dečjih i rekreacionih igrališta, skejt parkova, fitnes mobilijara, odnosno teretana na otvorenom, kao i tartan staze na keju u Gradu Novom Sadu, izuzev ukoliko su u pitanju lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu.
 • Naređuje se Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću “Novi Sad“ Novi Sad da ne dozvoli ulaz u vozila javnog prevoza osobama koje ne koriste zaštitne maske.
 • Naređuje se pojačan rad svih javnih komunalnih preduzeća i javnih preduzeća naročito u pogledu pranja i dezinfekcije javnih površina u cilju obezbeđivanja zdravstvene bezbednosti građana Grada Novog Sada.
 • Naređuje se merenje telesne temperature prilikom ulaska u objekte javne namene, kao i postavljanje sredstava za dezinfekciju ruku i dezobarijera ispred ulaza u objekte javne namene.
 • Naređuje se Gradskoj upravi za inspekcijske poslove da organizuje rad tako da svi delovi inspekcijskih službi vrše nadzor nad primenom mera iz ove naredbe.

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dragana
04/07/2020 21:01

Čujteeeee i počujteeeee NAREDBA ,,, pa glasajte i dalje