Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U toku procedure izbora novog rektora Univerziteta u Novom Sadu, 9. marta je bio rok da komisija za izbor rektora podnese izveštaj u kojem dva kandidata zadovoljavaju uslove. Nakon tri nedelje, anonimna prijava poremetila je izbor. 

-Komisija je opet sazvana, zbog anonimne prijave, i donela odluku da jedan od kandidata nema pravo. To je kandidat kojeg je predložio Fakultet tehničkih nauka, Dejan Madić, koji je za prorektora uzeo našeg profesora Nikolu Jorgovanovića. Mi smatramo da ne može po anonimnoj prijavi da se naš kandidat odbaci- rekao je za NS Uživo dekan FTN-a Rade Doroslovački.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Profesor Doroslovački izjavio je da su pravnici i advokati konsultovani da li je ono što piše u anonimnoj prijavi istina i o kojima će odlučivati odgovarajuće institucije. Takođe, dekan FTN-a navodi da je njihov kandidat nepravilno odbačen od strane komisije.

-Na Senatu je to trebalo da se to potvrdi. Komisija daje predlog, a Senat odlučuje. Tu se povela velika diskusija. Rektor je pročitao svu moguću dokumentaciju, sve izveštaje Komisije, dopise od Ministarstva prosvete, ali je rekao da se plaši da vodi sednicu zbog vrlo delikatne situacije. Nakon glasanja, na kojem je većina rekla da ne treba ničega da se plaši i da on treba da vodi sednicu, on je napustio sednicu- navodi Doroslovački.

Dodao je da nema dokaze ko stoji iza pokušaja da se profesor Madić diskredituje.

-Univerzitet mora da radi svoj posao, Senat mora da zaseda, a Savet da odlučuje. To je predato Tužilaštvu koje će reći da li tu ima elemenata krivičnog dela ili ne. Da mi nemamo našeg kandidata ne bismo se ni mešali. Kada bismo ćutali mi bismo bili u krivici, tako su rekli naši advokati- rekao je Doroslovački.

Mandat sadašnjeg rektora traje do 30. septembra i do tada ova priča mora da se reši. Novi mandat novog rektora kreće od 1. oktobra.

-Ja se duboko nadam da neće biti nikakvih problema. Ja sam na Senatu govorio da ovo ne valja što se dešava, da nije lepo za Univerzitet što se tako nešto dešava, ali nisam uspeo u tom delu, jer je rektor napustio sastanak. Mislim da se formalno posmatra da sastanka nije bilo, a suštinski ga je bilo- zaključio je sagovornik.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nidža
13/04/2021 18:08

Ajaooooooo… koliko je javnost upoznata, upravo ovaj dekan nije hteo da se sednica odrzi a sad kao kriv rektor. A zapravo kriva je njihova sinergija. Obojica su dovela do ovog sunovrata. Dno.

Isidora
13/04/2021 21:45

Molim Vas da objavite moj komenar o pogrebniku visokog obrazovanja Zoranu Miloševiću. Zaposlio je ćerku , koja je diolomirala na privatnom pravnom na državnu Visoku poslovnu školu.