Dovoljno zaliha krvi, poziv dobrovoljnim davaocima

       

U Zavodu apeluju na sve zdrave građane koji su u mogućnosti da daju krv da to učine u Institutu uz primenu svih epidemioloških mera svakog radnog dana od 7 do 14 časova, svakog utorka od 7-18 časova i svake prve subote u mesecu od 8-12 časova.

Sutra će biti organizovano davanje krvi u osnovnoj školi u Novom Bečeju od 8:30 do 13 časova i u Mesnoj zajednici u Sivcu od 8-11 časova.

U petak u Eko centru Radolovački od 9-11 časova i u Pančevu od 9-12 časova u Gasprom transfuziomobilu.

Poziv građanima da daju krv, potrebne sve krvne grupe

“Institut za transfuziju krvi u poslednja 24 sata imao je veća izdavanja krvi u odnosu na broj prikupljenih jedinica jer je odziv davalaca krvi sve manji”, kažu u ovom institutu i ističu da su potrebne su sve krvne grupe, a najpotrebnija nulta negativna, kao i A i B negativna.

Gordana Antuljeskov iz tog instituta pozvala je građane koji žele da daju krv da ne odlažu svoju odluku jer je ona preko potrebna najugroženijim pacijentima i kako ni se pripremile rezerve.

“Očekivano je da se sada smanji broj zdravih osoba koje mogu dati krv ali pozivamo sve građane koji to mogu da učine da se jave. Odziv davalaca je manji nego što bi trebalo, a u poslednja 24 sata imali smo veća izdavanja krvi nego ukupan boj prikupljenih jedinca”, kazala je ona.

Takođe je dodala da je važno da se i oni koji su se izlečili od korona virusa jave i provere da li mogu da budu donori i pomognu davanjem krvne plazme onima koji su sada oboleli.

Ekipe Zavoda za transfuziju krvi danas će imati svoje ekipe ispred Doma zdravlja U Požeškoj, od 12 do 17 sati, potom u Knez Mihajlovoj u Biblioteci grada Beograda, a takođe će biti i na terenu u Lazarevcu i Šapcu.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments