Druga Evropa, programski luk koji predstavlja drugačiju, manjinsku, skrivenu, ali hrabru i izazivačku kulturnu scenu Novog Sada, u fokus stavlja žensko umetničko stvaralaštvo koje je u vezi sa novim tehnologijama. Time se bavi izložba “Isekle smo kablove” koja će biti otvorena 22. novembra u 19 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37).

Izložba, koju organizuje multimedijalna platforma K.A.T (Kultura. Aktivizam. Teorija), bavi se položajem novomedijske i postmedijske umetnosti iz perspektive žena. Sam naslov aludira na analognu prirodu izložbe, jer učesnice ne izlažu radove nego replike radova u analognoj formi – na fasadnim zastavama. Pored zastava izloženi su i tekstovi koji problematizuju lična, tehničko-tehnološka, socio-kulturološka iskustva kroz koja su učesnice prolazile prilikom stvaranja svojih radova. Na ovaj način izložba stavlja u prvi plan probleme koji nastaju prilikom produkcije jednog medijskog dela i kroz kritičku prizmu locira tačke žarišta za diskusiju i borbu za poboljšanje statusa svih onih koji se bave ovakvom vrstom produkcije.

Koncept izložbe osmislila je kustoskinja Isidora Todorović, a biće predstavljeni radovi trinaest vrsnih umetnica: Violeta Vojvodić Balaž, Darija Medić, Andrea Palašti, Ana Nedeljković, Monika Sigeti, Nataša Teofilović, Zorica Čolić, Katarina Petrović, Bojana Knežević, Isidora Pejović, Radmila Trebovac, Ana Stefanović i Vesna Manojlović.

Izložbu prate i radionice u tri termina: 19 časova, 20 časova i 21.30 čas u Galeriji S:

  • Mikrofon nije samo za karaoke
  • Subverzivno šminkanje
  • Peglom do političke pobede
  • Prezentacija časopisa Scoop
  • Prezentacija Feminističke modne linije
  • DJ/VJ performans

Izložba će biti otvorena do 13. decembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Multimedijalna platforma K.A.T. deo je projekta “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Program K.A.T. 2019. finansijski su podržali “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” i Grad Novi Sad, Uprava za kulturu grada Novog Sada, a podršku u realizaciji dali su Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Akademija umetnosti u Novom Sadu.

Organizacija i produkcija K.A.T. 2019. – Savez feminističkih organizacija (Re)konekcija.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments