Foto: Pexsells/Ilustracija

-Nažalost, mnogo je uticaja crnog novca, droge i nezakonitih poslova koji se dešavaju i onda dolazi do nesporazuma u advokaturi- istakao je Dragoljub Martinović, novosadski advokat, za NS Uživo. 

U poslednjih 10 dana dogodila su se dva napada na advokate u Beogradu i podsetili nas da je to jedna od najopasnijih profesija u našoj zemlji.

Advokatima zna često da se preti ispred sudnice, preko telefona, da se napadaju oni i njihove porodice. Sve što se dešava u Beogradu preslikava se na Novi Sad, navode naši sagovornici. Tako je u Novom Sadu u proteklih nekoliko godina bilo slučajeva da su advokatima dizani automobili u vazduh, da im je prećeno pištoljima ili bacane bombe na vikendice.

Već duže vreme Advokatska komora Srbije i Vojvodine pokušava da napravi izmene u zakonu i dovede advokate u pozicije službenog lica, da bi kazne bile strože zapraćene nego u drugim uslovima krivičnih dela.

-Nažalost, mnogo je uticaja crnog novca, droge i nezakonitih poslova koji se dešavaju i onda dolazi do nesporazuma u advokaturi- istakao je Dragoljub Martinović, novosadski advokat, za NS Uživo.

Martinović navodi da je najčešće problem u klijentima, jer su advokati iz vaspitno klizavog miljea i da je neretko da se identifikuju sa klijentima. 

-Tada prestaju da budu profesionalni i prelaze granicu profesije koja prelazi u ličnu, počinju da se druže sa klijentima, idu na slave, putuju sa njima i onda postaju deo nečega i to je jedan od razloga što budu stavljeni na target, jer je tako najlakše poslati opomenu- navodi Martinović i dodaje da su česti napadi na advokate koji se bave krivicom.

Do napada zna da dođe i kada ljudi iz kriminalnih miljea traže da problem bude rešen, bez obzira da li je to pravno ili nepravno. Obećanja koje advokati daju klijentima, neoprez ili veće količine novca koje su im date kao avans, mogu da utiču na kasnije napade.

Tokom 2020. godine je bilo 38 prijavljenih napada na advokate u Srbiji, dok je 2018. bilo čak 55 prijavljenih slučajeva. Mnogi od ovih slučajeva ostaju nerazjašnjeni godinama.

-Naravno da se ne plašimo, naš posao je da štitimo pravdu i poredak, štitimo interese naših klijenata i da stanemo prvi ispred svega onoga što je kršenje bilo kakve norme, to je ono za šta smo se odlučili, to je ono čime se bavimo- rekao je za NS Uživo advokat Boško Orlić.

Autor: Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Klijent
02/02/2021 17:56

ADVOKATI, POGOTOVO MARTINOVIC SAMI ZAKUVAVAJU DA SE TO DESI, A KLIJENTI KOJI DODJU, PRVO IH ADVOKATI KAO STO JE OVAJ DOBRO OPLJACKAJU I ODERU IM KOZU SA LEDJA, A POSLE NE URADE NISTA OSTAVE KLIJENTA NA CEDILU, A ONI SE BOGATE I DAJU SEBI ZA PRAVA DA KOMENTARISU.