Dva kustoska predavanja o tapiserijama u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

       

Kustoska predavanja “Dva dela Milice Zorić iz kolekcija Muzeja primenjene umetnosti” i “Tri porudžbine za Skupštinu Narodne Republike Srbije iz 1960. godine” održaće se u četvrtak, 10. oktobar u 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Dva dela Milice Zorić iz kolekcija Muzeja primenjene umetnosti, predavač je Bojan Popović, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu.

U okviru pratećeg programa izložbe “Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma“, Bojana Popović, kustos Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu održaće predavanje sa fokusom na tapiserije u vlasništvu muzeja. Milica Zorić je prvu samostalnu izložbu imala 1959. godine upravo u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, kada je za muzejsku kolekciju otkupljena tapiserija Mučenje na kocu. Deceniju kasnije, saradnja sa “Ateljeom 61“ dovodi do nove faze u opusu Milice Zorić, kada nastaje još jedno značajno delo iz Muzeja primenjene umetnosti, tapiserija Anđeo, prikazana na Oktobarskom salonu i odlikovana nagradom (1971). Bila je to prvi put dodeljena nagrada za ovu vrstu vizuelne umetnosti na ovoj, tada najprestižnijoj, izlagačkoj smotri u Beogradu.

Predavanje “Tri porudžbine za Skupštinu Narodne Republike Srbije iz 1960. godine”, predavač je Sandra Vesić Tesla, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, Vlada Republike Srbije.

Putovanje Milice Zorić (1908–1989) kroz primenjenu umetnost nije bilo dugog veka, ali je njen doprinos bio odlučujući za obnovu jugoslovenske tapiserije. Prvo je kroz pripovedačke literarne forme pokušala da izrazi ono što je zaokupljivalo njenu dušu. Međutim, tek u zrelim godinama, od 1957. godine u radu na tapiserijama pronašla je sebe. Okosnicu i konstantu njenog bogatog opusa, autentičnog i nezavisnog od tradicionalnog poimanja ovog medija, čini sugestivno naglašavanje čoveka, njegove naravi, stanja i sudbine. O različitim podsticajima u stvaralaštvu Milice Zorić koji se otelotvoruju na tapiserijama iz Vlade Republike Srbije, govoriće istoričarka umetnosti Sandra Vesić Tesla.

Autor: nsuzivo.rs/SZPB

Komentari: