Dve izložbe u Kulturnom centru Novog Sada

       

Izložba slika i grafika “Ačova velika metafora” autora Jožefa Ača biće otvorena sutra, 15. aprila u 20 časova u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana od 10 do 20 časova i trajaće do 27. aprila.

Kao još jedan vid obeležavanja pedesetogodišnjice izlagačkog rada Malog likovnog salona, Kulturni centar Novog Sada organizuje izložbu radova Jožefa Ača, jednog od najistaknutijih predstavnika vojvođanskog likovnog stvaralaštva prošlog veka. Jožef Ač priredio je svoju samostalnu izložbu grafika u Malom likovnom salonu tačno pre 48 godina, u aprilu 1971. godine.

O aktuelnosti tematike Ačovih radova i danas, gotovo 50 godina kasnije, govori i deo teksta Zoltana Kovača – Strika u katalogu izložbe iz te godine: “Najnovija izložba slika i grafika Jožefa Ača, predstavlja iznenađujuću, veoma interesantnu analizu naših stremljenja i ogromne veštine današnjih ljudi u ovom haotičnom vrtlogu ostvarivih i neostvarivih želja običnih radnih ljudi, koji plivaju i tonu u okeanu tehnike. Ovako vidimo sebe u sjajnom otmenom srebrnom ogledalu…“ I u likovnom smislu, u odnosu na današnje umetničke prakse, proteklo vreme od pola veka, vidi se jedino u pohabanosti papira na kojem su dela nastala, a o tome Danilo Vuksanović piše u svom tekstu ovogodišnjeg kataloga: „Smerovi putokazivanja apsolutnih likovnih vrednosti i njihovih suprotstavljanja i udruživanja istovremeno, gde je ručno islikano jednako apliciranom bojenom papiru, u svom konačnom vizuelnom rezultatu neodoljivo podsećaju na stikere, gifove i druge vidove savremene komunikacije koji su postali nezaobilazni deo vizuelne kulture u virtuelnom svetu digitalnih, i za sada, samo pametnih tehnologija. Slojevi vremena tako su razgrnuti i upućuju da iznova promislimo kodove slika što nas okružuju i koje život čine “najvećom metaforom“.“
Ovog aprila posetioci će imati priliku da vide 12, i danas aktuelnih radova, iz kolekcije Đorđa Popića, grafike i slike na papiru iz 1971. godine, kao i kataloge sa izložbi održanih u Malom likovnom salonu, u Maloj galeriji u Zrenjaninu i u Likovnom susretu u Subotici u aprilu, maju i junu iste godine.

Izložba “Ab intestato“ autora Lazara Rodića biće svečano otvorena u utorak, 16. aprila u 19 časova u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Izložbu možete pogledati do 5. maja.

Odnosi porodične intime u radu se povezuju sa univerzalnim i opštim uslovima postojanja u vremenu. Rad postavlja suštinska pitanja o egzistenciji umetnika i aktuelnom socijalnom odnosu u modernom društvu. Egzistencijalizam je filozofski smer koji u središte stavlja promišljanje, raspravu i prikazivanje smisla ljudskog postojanja. Egzistencijalistička filozofija tvrdi da postojanje i život čoveka (njegova egzistencija) prethode njegovoj biti. Antropološkom umetnošću nazivaju se metajezička istraživanja aktuelnih socijalnih kulturoloških odnosa, situacija i zajednica u modernim društvima, odnosno, bavljenje socijalnim statusom subjektivnosti i objektivnosti modernog čoveka.

Lazar (Dragomir) Rodić rođen je 23.05.1991. godine u Drvaru. Srednju građevinsku školu završio u Banjoj Luci. Osnovne studije završio 2015. godine, a 2018. godine završio master na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, smer Slikarstvo, u klasi Vese Sovilja. Radio je godinu dana kao profesor likovne kulture u školi za decu sa posebnim potrebama, gde je stekao pripravnički staž i položio stručni ispit. Pet meseci radio je u SAD preko studentskog programa Work And Travel. Zaposlen je u firmi za 3D modelovanje i dizajn, 3D Doob Labs u Banjoj Luci.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments