U Srpskom narodnom pozorištu u toku su probe za dve predstave čije će premijere biti početkom marta – ”Pravi Zapad” Sema Šeparda i ”Ilustrovana enciklopedija nestajanja” Božidara Kneževića.

Pravi Zapad je koprodukcija sa Umjetničkom akademijom iz Osijeka, a tekst Sema Šeparda nominovan je za Pulicerovu nagradu, koja se dodeljuje za najveće doprinose u novinarstvu, književnosti i komponovanju muzike.

Šepard je ostavio neizibrisiv trag kao američki glumac, dramski pisac, scenarista i reditelj, autor nekoliko kratkih priča, eseja, memoara i, svakako, kao dobitnik Pulicerove nagrade za delo „Pokopano dete” 1979. godine.

„Pravi Zapad” je subverzivna američka drama koja opisuje gubitnike, ljude koji nisu uspeli u ostvarenju „američkog sna” i koji kao neostvareni dramski junaci u sebi nose nepomirene suprotnosti i neostvarene zadate obrasce uspeha.

Drama je priča o dva brata od kojih jedan deluje veoma uspešno i ostvareno, dok je drugi gubitnik, odmetnik od društva i samoga sebe. S vremenom postaje jasno da je zamena uloga lako moguća i vodi ka ravnopravnosti zasnovanoj na ironiji.

Reditelj predstave je Dimitri Pjer Udovički, scenograf je Davor Molnar, kostimografi Davor Molnar i Snežana Horvat, za izbor muzike je zadužen Josip Horvat, a u predstavi igraju: Saša Anočić (Ostin), Igor Pavlović (Li), Domagoj Mrkonjić (Saul Kimer) i Aleksandra Pleskonjić (Majka).

 

Premijera je 9.marta na sceni ”Pera Dobrinović”, a prva repriza publiku očekuje već 10.marta. 

Sem Šepard

Predstavu ”Ilustrovana enciklopedija nestajanja’ režira Zoltan Puškaš, a nastala je kao koprodukcija SNP-a i Sterijinog pozorja. U glumačkoj podeli su: Jugoslav Krajnov, Sanja Ristić Krajnov, Mia Simonović, Marko Savković, Nabojša Savić, Aleksandra Pejić, Jelena Antonijević, Grigorije Jakišić, Nina Rukavina, Terezija Figura, Agota Vitkai Kučera i Daniel Husta.

Premijera je 12. marta 2018. godine, na Kamernoj sceni.

Tekst Božidara Kneževića “Ilustrovana enciklopedija nestajanja” dobio je nagradu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst 2015. godine. Božidar Knežević je dobitnik preko 70 književnih nagrada. Radio je nekoliko veoma uspešnih adaptacija drama za novosadsko Pozorište mladih, Srpsko narodno pozorište i Jugoslovensko dramsko pozorište.

Pored Zolatana Puškaša,  koji je osim režije zadužen i za scenografiju, u autorskoj ekipi su i Terezija Figura, pomoćnik reditelja, saradnik za pokret i glas, Nikolina Stjepanović, dramaturg i Konstantin Knežević, lektor.

Biće ovo druga režija Puškaša u SNP-u. Prva je  bila 2013. godine,  kada je režirao predstavu Neka se jave najbolji, koprodukcija SNP-a i SDUV-a.

 

autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments