Tribina “Nova grčka demokratija“ biće održana danas, 26. jula s početkom u 18 časova u klubu “Tribina mladih“ Кulturnog centra Novog Sada.

  • Autor i predavač je Nemanja Starović, istoričar.

U Grčkoj su 7. jula održani vanredni parlamentarni izbori, na kojima je pobedu odnela opoziciona Nova demokratija, čime je završena nepune četiri godine duga vladavina Aleksisa Ciprasa i njegove partije Siriza. Na tribini ćemo razmotriti same izborne rezultate, te efekte rada vlade Aleksisa Ciprasa, kao i perspektive razvoja spoljne politike Grčke pod rukovodstvom novog premijera Кirjakosa Micotakisa.

Tribina “Zapad i Rusija – konflikt i prožimanje“ biće održana danas, 26. jula u 19 časova, u klubu “Tribina mladih“ Кulturnog centra Novog Sada.

  • Autor i predavač je Milovan Balaban, istoričar.

U trećem delu tribine (nastavku tribina “Napoleon i Rusija – dva pogleda na svet“) biće reči o dva pogleda, dva doživljaja sveta koji predstavljaju Zapad i Rusija, zapadna civilizacija i istočno-pravoslavni kuturno-duhovni svet. O fenomenima sukoba ove dve civilzacije, kako bi rekao Hantigton, kao i periodima i mogućnostima prožimanja, ali i o upućenosti jednih na druge takođe će biti reči na predavanju.

Zapad je još od krstaških ratova u različitim modelima donosio svetu novu reč, svoj predlog koncepcije sveta, koji naravno nije ostvarivan samo ratnom agresijom nego i strateškim kulturološkim uticajima. Rusija, kao nekada Vizantija i čitav pravoslavni svet, je u strategijama svih vodećih zapadnih imperija uglavnom doživljavana kao strano telo, kao civilizacija koju treba promeniti, preobraziti i prilagoditi zapadnoj duhovnoj matrici, ali i potčiniti, a njeno bogatsvo u resursimsa prisvojiti i eksploatisati. U tome je pogled Zapada na Rusiju i ceo pravoslavni (i ne samo pravoslavni) svet gotovo konstantan, bez obzira ko je u određenom istorijskom trenutku bio korifej zapadne moći i htenja. Takve su i savremene percepcije perjanica zapadne civilizacije, što će biti obrađeno na tribini.

No, Rusija je plašila Zapad svojom mističnošću i drugačijim duhovnim profilom i konceptom, svojom mogućnošću da bude alternativa Zapadu te da punudi novu reč svetu na pravoslavnim duhovnim osnovama. Ruska različitost (i pored svih sličnosti sa Zapadom), baš kao nekada Vizantijska različitost a u mnogo čemu i superiornost, bili su kamen spoticanja dva sveta u gotovo svim istorijskom vremenima, uprkos saradnji Zapada i Istoka na mnogim svetskim projektima, Ta saradnja je na Zapadu doživljavana najčešće kao nužno zlo i taktičko primirje. Otud su sukobi, civilizaciski, kulturološki pa i ratni brzo obnavljani.

Zapad i Rusiju, zapadnu civilizaciju i istočnu, teško je razumeti i shvatiti oslanjajući se samo na racionalne osnove. Кao da i jedna i druga nose svoju tajnu, misteriju koja se na neki nadracionalan način reflektuje spolja, u onome što mi nazivamo svetskom istorijim. Кakve su to tajne nije lako odgvoriti, ali upravo to će biti pokušano na ovom predavanju.

Autor: nsuzivo.rs/kcns

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments