Dve tribine danas u KCNS

       

Tribina “Srbija i poglavlje 23 – osnovna prava i slobode“ biće održana danas, 21. avgusta u 18 časova u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je dr Jelena Todorović Lazić.

Tema današnje tribine je ocena Komisija o trenutnoj situaciju u Srbiji u oblasti osnovnih prava i sloboda, uključujući i prava nacionalnih manjina kao i zabranu diskriminacije po bilo kom osnovu. Navedene oblasti, pored pravosuđa i korupcije, pripadaju poglavlju 23. Poglavlje 23 jedno je od dva poglavlja (24 je drugo) koja su važna za države kandidate s obzirom da ukoliko ima poteškoća u njihovom pregovaranju, Unija može tražiti zaustavljanje čitavog pregovaračkog procesa.

Tribina “Slika francuskih državnika u očima srpskog naroda; II deo“ biće održana danas, 21. avgusta u 19 časova, u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je dr Aleksandra Kolaković.

U vreme obeležavanja 180. godina francusko-srpskih odnosa jedna od neistraženih tema jeste i kako je srpski narod video francuske državnike. Tema “slike drugoga“, omogućava razumevanje i procesa dugog trajanja, aktuelna je u nauci i pruža mogućnost da se istraže i shvate sve nijanse percepcije drugoga. Tribina ima za cilj da nakon zvanične posete Srbiji francuskog predsednika Emanuela Makrona, sagleda sliku njegovih prethodnika na čelu Francuske. Tema predavanja je analiza predstava francuskih državnika od Drugog svetskog rata do početka 21. veka. Zbog obima predavanje je podeljeno u dva dela, u okviru prve tribine (u jul) istraživali smo sliku Klemansoa, Milerana, Panlevea i Poenkarea, dakle, nosilaca oreola “večitog prijateljstva“ dva naroda, dok će druga tribina (avgust) biti posvećena Šarlu de Golu, Fransoa Miteranu i Žaku Širaku.

Autor: nsuzivo.rs/kcns

Komentari: