Tribina “Srbija i poglavlje 23: šta nam donosi Godišnji izveštaj o napretku biće održana danas, 10. jula u 19 časova u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je dr Jelena Todorović Lazić.

Poglavlje 23 jedno je od dva poglavlja (24 je drugo) koja su važna za države kandidate s obzirom na to da ukoliko ima poteškoća u njihovom pregovaranju, Unija može tražiti zaustavljanje čitavog pregovaračkog procesa. U ovom poglavlju nalaze se osnovne vrednosti EU koje obuhvataju vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava. Tema tribine je ocena Komisije o trenutnoj situaciji u Srbiji u dvema od četiri oblasti koje obuhvata poglavlje 23 (pravosuđe i korupcija).

Tribina “Slika francuskih državnika u očima srpskog naroda; I deo“ biće održana danas, 10. jula u 18 časova, u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je dr Aleksandra Kolaković.

U vreme obeležavanja 180 godina francusko-srpskih odnosa jedna od neistraženih tema jeste i kako je srpski narod video francuske državnike. Tema “slike drugoga“ u prošlosti omogućava razumevanje i procesa dugog trajanja, aktuelna je u nauci i pruža mogućnost da se istraže i shvate sve nijanse percepcije drugoga. Tribina ima za cilj da pred najavljenu zvaničnu posetu Srbiji francuskog predsednika Emanuela Makrona sagleda sliku francuskih državnika u srpskom društvu, od perioda Velikog rata do početka 21. veka. Zbog obima, predavanje je podeljeno u dva dela. U okviru prve tribine (jul) istražićemo sliku Klemansoa, Milerana, Panlevea i Poenkarea, dakle, nosilaca oreola “večitog prijateljstva“ dva naroda, dok će druga tribina (avgust) biti posvećena de Golu, Miteranu i Širaku.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments