Tribina “Marko Ristić, nadrealista i prvi posleratni ambasador FNRJ u Francuskoj“ biće održana danas, 28. novembra u 18 časova, u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

  • Autor i predavač je dr Aleksandra Kolaković.

Marko Ristić (1902–1984) nadrealista i prvi posleratni ambasador Jugoslavije u Francuskoj, ostavio je značajan trag u srpskoj (jugoslovenskoj) kulturi i šire, kao i u francusko-srpskim odnosima. U okviru tribine biće reči o njegovim književnim i umetničkim vezama u Parizu, kao i o aktivnostima kojima se posvetio tokom poverenog ambasadorskog mandata u periodu između 1945. i 1949. godine. Nastojaćemo da razjasnimo da li je Marko Ristić bio ne samo prvi ambasador posle Drugog svetskog rata i dolaska na vlast komunističkog režima u Jugoslaviji, već i poslednji diplomatski predstavnik u Francuskoj koji je nastavljao niz beogradskih frankofila i da li je kao čovek od reči i pera bio čvrsto vezan za francusku kulturu.

Tribina “Podele i polarizacije srpskog društva u XX veku“ biće održana danas, 28. novembra u 19 časova, u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

  • Autor i predavač je Milovan Balaban, istoričar.

Na tribini će biti reči o srpskom društvu u XX veku, njegovim izazovima i polarizacijama koje prate srpsko biće praktično od stvaranja moderne srpske države. Dinastičke, stranačke i generalno društvene podele u srpskom nacionu su konstantne. Nekada su izraženije, a nekada pak izgleda da su se primirile. No, primirje društvenih (intelektualnih i političkih) grupacija u zemlji najčešće je bivalo privremeno, a podele bi posle kratkih perioda bivale manifestovane neretko još snažnije.

Govorićemo i o uzrocima podela u srpskoj naciji, njihovim korenima, ali i posledicama na razvoj društva i države. Takođe govoriće se o funkcionisanju naroda (odnosno nemogućnosti funkcionisanja) kada je društvo podeljeno, te uticaju spoljnih faktora i usmeravanju države u željenom pravcu za strance u uslovima podele i podvojenosti naroda, pogotovo njegove elite.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments