U okviru programa Ledena tišina povodom obeležavanja 78 godina od Novosadske racije, u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada danas, 28. januara u 18 časova biće održana tribina pod nazivom “Viktor Frankl kao izvor snage i smisla“.

  • Predavač je prof. sc. logoterapeut Mirjana Zečević.

Viktor Frankl je svetski poznati naučnik, doktor filozofije i psihijatar. On je, kao Jevrej, prošao strahote koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu. Svoje neprocenjivo životno iskustvo i stručnost u poznavanju čovekove prirode utkao je u koncept logoterapije. Logoterapija je psihoterapeutska škola koja se bazira na večnoj čovekovoj težnji da osmisli svoj život. Frankl nas svojim životnim iskustvom ohrabruje i uči kako da razumemo patnju, kako u svom bolu da pronađemo smisao. Predavanje na autentičan način predstavlja Franklov put i nosi poruku da život uvek ima smisla i da život zadržava smisao u svim uslovima i okolnostima.

Tribina “Stvaranje Jugoslavije – američka uloga“ biće održana danas, 28. januara u 19 časova, u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

  • Autor i predavač je Milovan Balaban, istoričar.

Na tribini će biti reči o srpskom pitanju od druge polovine XIX veka. Motivima koji su inspirisali ujedinjenje, ostvareno u zajedničkoj državi sa Hrvatima i Slovencima, Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Jugoslaviji. Naročito će biti naglašen period Prvog svetskog rata. Govoriće se o konkretnim radnjama koje je preduzimala Vlada Srbije u pravcu realizovanja ideje zajedničke južnoslovenske države, ali i mogućnostima da stvori proširenu samostalnu srpsku državu tokom Prvog svetskog rata, kao i koracima koje su činile velike sile kako bi taj proces osujetile ili podržale.

Akcenat će biti stavljen, kako i naslov tribine kaže, na delovanje SAD i njeno ponašanje od ulaska u rat do same Versajske konferencije, kao i na koordinisanost, zajedničke poglede i razilaženja američkih i britanskih geostrateških planova. Pokušaćemo da prikažemo koliko je Britanija bila uporna u očuvanju Austro-Ugarske i kada je i kako došlo do promene stava, što je imalo za posledicu podršku stvaranju Jugoslavije, kao i da li je promenu britanske politike prema Jugoslaviji inicirala Amerika.

U skladu sa gore pomenutim biće razmotren stava Amerike na Versajskoj konferenciji i njen uticaj koji je pomogao u procesu priznanja Jugoslavije, ali i uticaj prekookeanske sile u formiranju novostvorene države, njenoj strukturi i uređenju, kao i značaju za geopolitičke planove SAD vezane za njeno prisustvo u Evropi.

Autor: nsuzivo.rs/kcns

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments