Tribina “Politika proširenja EU – između ‘zamora od proširenja’ i integracionog kapaciteta unije biće održana sutra, 27. maja u 18 časova u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Politika proširenja Evropske unije jedna je od uspešnijih imajući u vidu relativno uspešnu “transformaciju“ država Centralne i Istočne Evrope koje su od 2004. do 2013. postale članice EU. Poslednjih godina politika proširenja nije visoko pozicionirana u agendi Unije. Razlozi su brojni, a odgovor leži u izazovima sa kojima se suočava Unija, nedostatku integracionog kapaciteta ali ne treba zanemariti ni države članice, kao ni države kandidate za članstvo koje se, svaka pojedinačno suočavaju sa određenim ograničenjima u pogledu pristupanja.

Autor i predavač je dr Jelena Todorović Lazić.

Tribina “Život kraljice Natalije Obrenović u Francuskoj“ biće održana u psutra, 27. maja u 19 časova, u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Dok je francuska štampa pisala da je kraljica Natalija od Srbije (Natalija Obrenović) jedna od najlepših vladarki u Evropi, njen život su pratili brojni lični problemi. Prognana sa srpskog dvora značajan deo života je provela u Francuskoj, gde je preminula i sahranjena. Predavanje nastoji da osvetli život kraljice Natalije Obrenović van granica zemlje čija je kraljica bila, sa posebnim osvrtom na prelazak u katoličanstvo, kao i da ukaže na njenu ulogu u francusko-srpskim odnosima.

Autor i predavač je dr Aleksandra Kolaković.

Autor: nsuzivo/kcns

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments