Tribina “Borba za političko nasleđe Svetozara Miletića“ biće održana u četvrtak, 25. jula u 18 časova u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je dr Miloš Savin, istoričar.

Analizom ključnih ličnost i političkih fenomena XX veka na području današnje AP Vojvodine prikazaćemo istorijske tokove vezane za srpsku nacionalnu istoriju, istoriju Austrijskog carstva, Austrougarske monarhije, istoriju Srbije, te fragmentarno istoriju Evrope. Svetozar Miletić je bez sumnje markantna politička ličnost i za proučavanje ideologija i ideja poput liberalizma, građanskog nacionalizma i republikanizma. Miletić postaje vođa najmasovnijeg oduševljenog narodnog pokreta Srba u Vojvodini / južnoj Ugarskoj. Obzirom na činjenicu je život bičevao, Miletić je potonuo u najteži oblik nervne bolesti, od koje se nije izlečio do smrti. Njegova pasivizacija je dovela do zvanične fragmentacije srpskog liberalno opoziicionog pokreta i potpune dekadencije u njemu.

Tribina “Vojska i država“ biće održana u četvrtak, 25. jula u 19 časova u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je Lazar Slepčev, politički analitičar i filozof.

Na predavanju će biti reči o:

  • ulozi i značaju vojske za državu, kako u miru, tako i u ratu
  • vojsci kao interesnoj grupi
  • vojsci kao alternativi civilnoj vladavini
  • civilnoj kontroli vojske.

Promocija knjige Frančeska Đubileija “Istorija evropske konzervativne misli“ održaće se u četvrtak, 25. jula u klubu “Tribina mladih”, s početkom u 20 časova. Na promociji će, pored autora, govoriti Daniel Del Orka i Miša Đurković.

Frančesko Đubilei je mlad, ali veoma uticajan autor koji deluje na novoj intelektualnoj sceni Italije. Urednik je izdavačke kuće Historika koja italijanskoj javnosti predstavlja nove i zanimljive autore, koji deluju na intelektulanoj desnici. Osim toga na čelu je nekoliko fondacija i organizacija koje organizuju i sprovode razna dešavanja poput konferencija, seminara i javnih nastupa.

U Srbiju dolazi da bi predstavio svoju novu knjigu, objavljenu na engleskom jeziku kod uglednog izdavača Regneri pablišing. U knjizi je Đubilei preduzeo izradu širokog pregleda istorije evropske konzervativne misli, kako glasi i naslov knjige. Evropski konzervativni kanon po njemu počinje sa Edmundom Berkom. Sledi zatim detaljno predstavljanje raznih partikularnih tradicija konzervativizma pri čemu je naglasak stavljen na period posle Drugog svetskog rata, prilikom detaljne analize američkog konzervativnog pokreta. Autor se, razumljivo, bavi i drugim tradicijama, ne bežeći od analize rada kontroverznih aktera kao što su Šarl Moras ili pripadnici nemačke konzervativne revolucije. Naravno, poseban prostor posvećen je italijanskoj tradiciji Pareta, Moske itd.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments