Ovogodišnja kampanja “Produžimo život jelkama“ se privela kraju, a 200 jelki je posađeno u dvorištima i okolini novosadskih škola, vrtića, Dečijoj bolnici i ustanovama za decu i stare.

Tokom kampanje, koju su vodili Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JКP “Gradsko zelenilo” i Pokret gorana Novog Sada, sa ciljem da se jelke zaštite od bespravne seče pred božićne i novogodišnje praznike, ukupno je poklonjeno 200 jelki sa busenom novosadskim školama, vrtićima, Dečijoj bolnici i ustanovama za decu i stare. Sve ove ustanove su nakon novogodišnjih praznika zasadile jelku sa busenom u svom dvorištu, a u Dečijem selu, koje je obogaćeno sa 12 jelki tokom kampanje, danas je zasađeno i preostalih šest.

Sadnji u Dečijem selu su prisustvovali članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović, direktor JКP “Gradsko zelenilo” Miloš Egić i predstavnici Pokreta gorana Novog Sada.

– Gradska uprava za zaštitu životne sredine zajedno sa JКP “Gradsko zelenilo” je na početku godine pokrenula akciju “Oživimo parkove” i ta akcija podrazumeva ozelenjavanje različitih površina na teritoriji grada, kao što su parkovi i ustanove poput Dečijeg sela u Sremskoj Кamenici. Projekat smo realizovali uz pomoć Pokreta gorana Novog Sada koji su ovu ideju i osmislili, kupili smo 200 jelki sa busenom i podelili ih različitim institucijama, vrtićima i školama po gradu, koja su imala svoju novogodišnju i božićnu jelku, okitili je i sad, nakon praznika ove jelke čuvamo, i sadimo ih u prirodi – rekla je Mira Radenović.

“Cilj ove akcije, pored ozeljenjavanja i očuvanja životne sredine jeste i to da se podigne svest građana, naročito dece da ne treba seći drveće, nego ga negovati i pustiti da raste”

Direktor Dečijeg sela Mirko Jankelić dodelio je zahvalnice učesnicima kampanje zbog uspešne saradnje na projektu i rekao da je zajednički trud veoma važan pri planskom pošumljavanju i uređenju okruženja, kako bi se deci poboljšao kvalitet boravka u selu.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine je svakoj obrazovnoj ustanovi sa područja Grada poklonila jelku sa busenom, distribuciju je vršilo JКP “Gradsko zelenilo”, a Pokret gorana je realizovao virtuelnu “Malu školu aranžiranja cveća” – obuku o izradi novogodišnjih aranžmana i ekoloških ukrasa za jelku, kao i takmičenje u kićenju jelki svih prijavljenih škola. Svaki učesnik programa dobio je promotivni i edukativni materijal, a najuspešnije ekipe i njihovi učitelji imaće priliku da pohađaju kamp “Eko pustolovina u Sremskim Кarlovcima” tokom proleća ove godine, kako bi obogatili svoja znanja o zaštiti prirode kroz druženje sa vršnjacima.

Članica Gradskog veća Mira Radenović je podsetila i na važnost postojanja parkova u urbanim sredinama, odnosno na akciju “Oživimo parkove”, koja predstavlja kontinuirani nastavak velike akcije „10000 stabala za Novi Sad”.

– U okviru akcije “Oživimo parkove”, planirana je sadnja, kao i uređenje zelenila u 22 novosadske škole sredstvima iz budžeta Grada, sa ciljem poboljšanja mikroklimatskih uslova školskih objekata, jačanja ekološke svesti i podsticanja svestranog razvoja dece. Tim povodom, u OŠ “Prva vojvođanska brigada” sutra će biti uređeno zelenilo i posađeno 10 novih stabala – naglasila je Mira Radenović.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments